De värsta hörlurarna för dina trumhinnor

Innan personliga uppspelningsenheter dominerade musiklyssningsscenen kunde du inte ta med dig tusentals låtar överallt där du går på en enhet som passar i en jeansficka. Tack vare musikspelare och smartphones kan du lyssna genom hörlurar till ett ljudspår som följer med varje rörelse. Beroende på hur du lyssnar kan och kommer denna konstanta exponering för ljud att orsaka permanent hörselnedsättning, oavsett vilken typ av hörlurar du använder.

Där hörselnedsättning förekommer

Om du inte gör det stora misstaget att försöka rensa ut öronvax med bomullspinnar och brista en trumhinna under processen, eller upprätthålla skador från en infektion som byggs upp bakom trumhinnan och får den att spricka, riskerar inte din hörsel faktiskt involverar trumhinnorna själva. Djupt inuti öronen hjälper små hårceller till att överföra ljudmeddelandena som trumhinnorna skickar till nerven som kommunicerar med din hjärna. När dessa hårceller spenderar för mycket tid på att reagera på för högt ljud tröttnar de ut och plattas tills du ger dem en chans att återhämta sig. Efter alltför många episoder av missbruk bryts eller dör hårcellerna och kan inte regenereras, vilket orsakar permanent hörselnedsättning.

Öronproppar Vs. Hörlurar

Eftersom öronproppar sätts in i hörselgången överförs alltför höga lyssningsvolymer direkt till de känsliga mekanismer som stöder din förmåga att höra. Du kanske tror att traditionella hörlurar, med hårdvaran utanför örat, gör ett bättre val eftersom de flyttar ljudåtergivningsprocessen längre bort från dina inre öron. Vilken uppspelningsenhet som helst kan producera alltför högt ljud, och orsakerna till hörselnedsättning från öronsnäckor eller hörlursanvändning avser inte vilken typ av hårdvara du använder utan volymerna du lyssnar på, tillsammans med varaktigheten och frekvensen för dina lyssningssessioner .

Lyssnar över bakgrundsljud

Alltför höga hörlursvolymer pekar ofta på ett försök att höra musik i höga miljöer. Som svar på yttre buller skruvar du upp musiken för att drunkna i bakgrunden. När du tar bort hörlurarna eller öronsnäckorna en stund och slår på musiken igen på samma volymnivå märker du hur högt det faktiskt spelar. Om någon som sitter bredvid dig kan höra din musik medan du bär dina hörlurar, har du ställt in din lyssningsvolym för högt för dina örons säkerhet. För att rymma höga miljöer, leta efter ett par brusreducerande hörlurar som använder aktiva kretsar som samplar det yttre ljudet och blandar dess inversa i programmeringen du spelar.

Dina värsta satsningar på hörlursmarknaden idag ligger i billig hårdvara som använder drivrutiner av dålig kvalitet, vilket leder till snedvridning som kan öka den skadliga potentialen för höga lyssningsvolymer. Undvik dessutom yttre hörlurar med dåligt tätande kuddar och öronproppar som passar dåligt, som båda uppmuntrar dig att skruva upp volymen enbart för att drunkna i din miljö.

Andra överväganden

Det värsta hörlursparet är paret du spelar för högt. Tillsammans med riskerna med stora volymer och långa lyssningssessioner ger hörlurar - särskilt in-ear-sorterna - ytterligare farhågor relaterade till infektionsutsikterna. Handlingen med att sätta in ljudmaskinvara får den att attrahera bakterier från utsidan av öronen såväl som från ljudkanalen. Om du delar dina hörlurar med en annan person har de fler bakterier än om du inte låter någon annan använda dem. Den värsta exponeringen kan komma genom offentligt tillgänglig lyssningshårdvara som hörlurar på kommersiella flygplan.