Vad är en Wi-Fi-aktiverad mobiltelefon?

Sedan smarttelefonernas tillkomst har den tidigare ljusa linjen mellan telefoner och datorer gradvis suddats ut. Tack vare snabbare processorkraft och större funktionsuppsättningar har skillnaderna mellan de två minskats. I ett viktigt exempel tillåter Wi-Fi-aktiverade telefoner smartphones och datorer att komma åt Internet via samma typ av anslutning.

Hårdvara

Att ha Wi-Fi på en mobiltelefon betyder att den kan ansluta till vilket trådlöst nätverk som en trådlös bärbar dator eller stationär dator kan göra. Användare kan använda telefonens gränssnitt för att logga in i ett nätverk och använda dataanslutningen för uppgifter som e-post eller multimedia-streaming.

Tillgänglighet

Wi-Fi kommer vanligtvis som en installerad funktion på moderna smarttelefonplattformar som Googles Android, RIMs BlackBerry OS och Apples iOS. Lägre mobiltelefoner saknar processorkraft för att få ut det mesta av onlineinnehållet, så Wi-Fi utelämnas vanligtvis.

Ekonomiska fördelar

Med hjälp av en Wi-Fi-anslutning på en smartphone avleds en del av belastningen från en användares dataplan. Via Wi-Fi hämtar telefonen endast datainnehåll via det lokala nätverket istället för operatörens. Detta kan spara lite pengar, eftersom många operatörer har datatak på smartphones - om en användare laddar ner tillräckligt med innehåll för att överskrida den gränsen kan extra avgifter uppkomma.

Prestationsfördelar

Transportföretag utnyttjar ofta höga hastigheter i sina 3G-nätverk, men prestanda kan variera mycket beroende på var du befinner dig. Eftersom lokala nätverk har konsekventa och högre överföringshastigheter blir det ofta mycket lättare att ladda ner och ladda upp innehåll från en smartphone via Wi-Fi.