Vad är en SRT-fil?

Har du någonsin sett en utländsk film med undertexter? Chansen är att om du laddade ner den sparades undertexterna i en SRT-fil. Filformatet SRT, ursprungligen utdata från undertextningsprogrammet SubRip, är en allmänt accepterad behållare för texttext och tidsinformation. Vanligtvis förpackade med rippade DivX-filmer kan SRT-filer läsas och skapas av en mängd olika program eller hittas online.

Bakgrund

Med tillkomsten av film "rippa" programvara behövde hemmafilmentusiaster ett sätt att också extrahera undertexter. Tillsammans kom SubRip, ett optiskt karaktärsigenkänningsprogram (OCR) som (med viss träning) kunde dra textningstext och tidsinformation från en digital filmfil och spara den i en textfil med tillägget SRT. Medan piratkopiering i media växte i popularitet, så sprid undertextsformatet SRT tillsammans med det. Det är nu en av flera "standard" undertexter.

Funktioner

Vad är en SRT-fil?

SRT-filer är helt enkelt textfiler som visar undertextsinformation: numret på den aktuella undertexten, start- och sluttiderna när undertexten ska visas på skärmen och upp till två rader med textningstext. Till exempel den 17: e och 18: e undertexten som börjar ungefär två och en halv minut in i en film: 17 00: 02: 34 000 -> 00: 02: 37 500 Han såg dem [hans familj] inte på ett år, så han är verkligen upphetsad. 18 00: 02: 38,000 -> 00: 02: 41,500 Han är verkligen upphetsad, han saknade dem verkligen så han är väldigt glad. Tidsformatet som används är timmar: minuter: sekunder, millisekunder. Millisekunder är exakta med tre decimaler och använder den franska kommatypen istället för en period. Eftersom SRT-formatet är baserat på tid istället för ramar, måste undertexter anpassas till filmfilen som varierar beroende på källan.

Fungera

Vad är en SRT-fil?

När de medföljer en mediefil känner de flesta mediaspelarprogrammen automatiskt igen en undertextsfil om de delar samma namn. Om undertexter finns på flera språk är det vanligt att lägga till språket i slutet av filnamnet så att det blir lätt att berätta engelska från tyska med "Movie.eng.srt" och "Movie.ger.srt." I Media Player Classic (från XP Codec Pack), till exempel, välj mellan undertexter "spår" från menyn "Spela upp / filter / DirectVobSub."

Relaterade program

Följande är ett urval av program som fungerar med SRT-filer. Några av dem, som SubRipper, extraherar undertexter från video till en SRT-fil. Andra, till exempel VideoLAN VLC, är mediaspelare som automatiskt visar undertexter från en SRT-fil när den relaterade videon spelas upp. Använd valfri textredigerare för att visa och redigera SRT-filer, eller det passande namnet "Undertextverktyg" för att utföra åtgärder som att konvertera bildrutor eller flytta och redigera bildtexter. Redigering: SubCleaner (Mac), SRT2SUP (Win), CyberLink PowerDirector (Win), Subtitle Editor (Linux) Skapa: D-Subtitler (Mac), SubRipper (Win), OGMRip (Linux) Titta på: Windows Media Player med VobSub-plugin ( Win), Media Player Classic (Win), VideoLAN VLC mediaspelare (Alla)

Varning

Vissa mediaspelare kräver strikt formatering för SRT-filer, till exempel en begränsning med två rader, inga överlappande undertexter eller en filstorleksgräns. För att undvika inläsningsfel, matcha undertextsfilnamnet till mediefilen. Separata undertextsfiler (SRT) kanske inte fungerar i alla DVD-spelare när de bränns på en skiva --- vissa DivX-spelare kan spela AVI- och SRT-filer.