Vad är skillnaden mellan skadlig programvara och spionprogram?

Malware är en blank term som används för att beskriva ett antal skadliga programvaror, inklusive adware, spyware, virus, trojaner och mer. Spyware är en specifik typ av skadlig kod, men skiljer sig ganska mycket från de flesta andra skadliga program på grund av vad den är utformad för att göra.

Syfte

De flesta skadliga program är utformade för att på något sätt skada din dator. Många program kan skada din dator av misstag, men skadlig programvaras enda syfte är att orsaka fel, sakta ner din dator eller sprida virus. Spywares syfte kommer från dess namn och är utformat för att titta på dina handlingar. Spionprogram kommer att titta på vilka webbplatser du besöker och i mer extrema fall spåra vad du skriver för att stjäla dina lösenord och personlig information.

Effekter

Skadlig programvara som virus och trojaner orsakar i allmänhet bara problem med din dator, till exempel att sakta ner den eller orsaka fel. Spyware samlar in din personliga information och kan därför orsaka mycket mer långvarig skada genom att ge andra människor tillgång till dina onlinekonton, bankinformation och mer.

Förebyggande

Trojaner, virus och liknande skadlig kod kan överföras på olika sätt - från de webbplatser du besöker, program du laddar ner och e-postmeddelanden som du öppnar. På grund av detta har de ofta fler ingångspunkter och kan lättare infektera ditt system, och förebyggande innebär att du använder en brandvägg och ser till att ditt antivirusprogram kan fungera i bakgrunden för att upptäcka dem automatiskt. Spionprogram kan vara lite svårare att upptäcka, och det kan infektera ditt system utan din vetskap. Antispionprogram är effektivare i borttagningsfasen, snarare än för förebyggande.

Borttagning

Medan de flesta skadliga program kan skannas efter och tas bort av ett antivirusprogram, är spionprogram lite bättre på att gömma sig. För att ta bort spionprogram gör ett uppdaterat antispionprogram vanligtvis tricket; antispionprogram skiljer sig från antivirusprogram, så det är bra att ha ett av dem på din dator. Antispionprogram övervakar i allmänhet inte din dator och kan bara hämta spionprogram under systemgenomsökningar.