Vad är skillnaden mellan bashögtalare och subwoofer?

Woofer och subwoofer är två termer som har använts omväxlande, men det finns små skillnader som kan utnyttjas för bättre lyssningskvalitet i musiken och filmerna du tycker om.

Bashögtalare

En bashögtalare har ett intervall på 40 till cirka 2500 Hz, vilket innebär att den är användbar för att spela låga till medelhöga frekvenser. Woofers är perfekta för hemmabioanvändning, där du har ett bredare utbud av ljud som utnyttjar basenhetens dynamiska omfång. I en hemljudinställning är bashögtalaren en del av huvudhögtalarsystemet, vilket hjälper diskanten med mellanfrekvenser.

Subwoofer

Subwoofers, även kallade "Subs", har ett intervall på cirka 20 till 200 Hz, vilket möjliggör en lägre frekvensomfång än bashögtalaren. Att bara fokusera på de lägre frekvenserna gör att suben kan ge en konstant bas för de flesta media och låter volymen på baslinjen i musik öka drastiskt.

Överlappar inte frekvenserna?

Även om frekvensområdet i både woofers och subwoofers har något överlappande område, kan tillämpningen av var och en vara annorlunda. När den används tillsammans med diskanthögtalare (high-range) och drivrutiner (mid-range) lägger subwoofern till ett bredare och mer konsekvent intervall. Under tiden möjliggör bashögtalaren det dynamiska området för ett hemmabiosystem.