Vad ska jag göra när du skickar ett felaktigt CV med e-post?

På en mycket konkurrenskraftig arbetsmarknad är det en utmärkt arbetssökande strategi att skräddarsy ditt CV för att lyfta fram de mest relevanta erfarenheterna och färdigheterna för varje position. Att ha många CV sparade på din dator kan göra det väldigt enkelt att skicka fel version till en blivande arbetsgivare, särskilt när du ansöker till många befattningar. Att inse vad du har gjort efter att ha klickat på "Skicka" -knappen kan vara stressigt och pinsamt, men det är osannolikt att det kostar dig jobbet, speciellt om du reagerar bra och omedelbart för att rätta till felet.

Återkallningsalternativ

De flesta större webbaserade e-postklienter - som Gmail, Hotmail och Yahoo - tillåter inte att du återkallar e-postmeddelanden. När det har skickats är det ur dina händer. Några e-postapplikationer erbjuder dock återkallningsalternativ för e-postmeddelanden som skickas av misstag. Med Microsoft Outlook 2010 kan du till exempel återkalla ett e-postmeddelande så länge mottagaren också använder Outlook (se länk i Resurser). Det är ett långt skott, men om du använder ett program med en återkallningsfunktion är det värt att försöka få tillbaka det och återigen undvika problemet.

Be om ursäkt och förklara

Om du vet att du inte kan komma ihåg e-postmeddelandet är det bästa sättet att erkänna misstaget och förklara problemet. Gå inte i överdriven personlig detalj - en blivande arbetsgivare bryr sig troligtvis inte om att du distraherades av din hund som skäller eller en kyckling i ugnen - men förklara helt enkelt att du skickade ett e-postmeddelande avsedd för en annan position. Om det CV du ville skicka inte skiljer sig väsentligt från det du skickade, kan du till och med ta tillfället i akt att förklara skillnaderna och lyfta fram de specifika färdigheter som gör att du passar bra för jobbet.

Skicka ett nytt CV

Om det CV du skickade och de färdigheter det betonar inte är helt tillämpligt på den position du söker till, bör du skicka ett nytt CV omedelbart. Be om ursäkt för misstaget, be mottagaren att bortse från ditt tidigare e-postmeddelande och förklara att du söker till ett flertal befattningar i din jobbsökning. Arbetsgivare vet att ansvariga arbetssökande utforskar flera positioner. Om ditt meddelande är väl formulerad kan det till och med få dig att verka flitig och väl avrundad. När allt kommer omkring kan ditt andra CV lyfta fram en annan uppsättning färdigheter men får dig förmodligen inte att verka som en dålig arbetare.

Allmänna råd

Det viktigaste att göra är att agera snabbt. Mottagaren får antagligen ett antal svar på jobbannonsen och kan vara förvirrad om du skickar ett andra e-postmeddelande timmar efter att det första skickats. Alla - inklusive arbetsgivare - gör misstag. Tänk på detta som ett tillfälle att visa hur snabbt du kan ta itu med ett problem och effektivt kontrollera skador. Ta ansvar och föreslå en lösning, visa upp den ställning och professionalism som mottagaren antagligen letar efter hos en anställd.