Olika delar av datorn och deras funktion

Även om datordesign har utvecklats genom åren och den underliggande tekniken har blivit snabbare och snabbare, har kärnkomponenterna som utgör ett datorsystem inte förändrats mycket från de allra första dagarna. Varje dator, oavsett om den är stationär eller bärbar, består av samma viktiga delar, var och en får ett specifikt jobb inom systemet.

CPU och RAM

De två komponenterna i hjärtat av varje dator är Central Processing Unit (CPU), som hanterar de flesta av datorns beräkningar, och RAM-modulerna (Random Access Memory (RAM)) som lagrar fildata medan datorn är påslagen (innehållet i RAM-minnet går förlorat när datorn stängs av). Generellt sett betyder en snabbare CPU fler beräkningar på kortare tid och därför en snabbare maskin. Mer RAM betyder att fler filer och program kan öppnas och köras samtidigt utan att maskinen slipas till stopp. Samma kombination av CPU / RAM-kärnspecifikation kan ses på datorer, surfplattor, mobiltelefoner och andra enheter.

Moderkort och portar

Moderkortet fungerar som ryggraden i systemet, kopplar samman komponenter som CPU- och RAM-modulerna och hanterar kommunikation mellan dem. Moderkortets typ bestämmer också antalet och typen av tillgängliga portar, till exempel en HDMI-utgång eller en USB-ingång. Moderkortet ansvarar för hantering av in- och utsignaler, samt överföring av data till och från de installerade hårddiskarna. Moderkortet och själva systemet drivs av en strömförsörjningsenhet (PSU) som drar ström från elnätet eller (i fallet med en bärbar dator) det installerade batteriet.

Hårddiskar och optiska enheter

Hårddiskar lagrar all datorns data, inklusive personliga filer, applikationer och operativsystem. Hårddiskar används ibland som överflöde för tillfällig data när RAM-modulerna är fulla, men de fungerar mycket långsammare. Många system använder nu de snabbare SSD-enheterna (SSD) snarare än traditionella hårddiskar, men principerna är desamma - enheten används för att lagra all data som finns i datorn. Optiska skivenheter är också installerade på vissa system för att läsa och skriva CD-skivor, DVD-skivor och Blu-ray-skivor.

Övriga komponenter

På mindre system eller bärbara datorer är grafik- och ljudfunktionerna hos en dator integrerade i moderkortet. Större stationära datorer har ofta ett dedikerat grafikkort (eller två) och ett dedikerat ljudkort för att ge mer processorkraft och ta en del av belastningen från huvud-CPU och RAM, vilket leder till bättre prestanda. Andra expansionskort tillgängliga för stationära datorer inkluderar TV-mottagarkort (för mottagning och inspelning av TV-signaler) och nätverkskort för anslutning till ett lokalt nätverk (även om denna funktion nu vanligtvis ingår på moderkortet).