Passar alla Intel-processorer samma moderkort?

Medan Intel tillverkar många liknande processorer är dessa enheter inte utbytbara på moderkortet. Du kan inte ta din fem år gamla dator och föra in den senaste Intel-processorn på moderkortet. Den mest begränsande faktorn för detta är uttaget. Olika modeller av Intel-processorer fungerar i olika kortformat. När du uppgraderar din processor ska du först kontrollera vilka processorer som passar in på ditt moderkort.

CPU-uttag

Varje moderkort har ett CPU-uttag - och olika Intel-processorer använder olika uttagstyper. Dessa sockeltyper definieras av nummer och namn, vanligtvis något som "Socket 423." Säg till exempel att du har en gammal dator som levereras med en Pentium 4. Uttaget som används för Pentium 4 (Socket 423) passar inte Intel Core i7 CPU, som använder uttaget LGA1366 / Socket B. Tidigare CPU-uttag var mer flexibla, med flera olika uttag som arbetade med samma processor. Nya processorer passar vanligtvis bara i en sockeltyp.

Bestämma kompatibilitet

Om du vill uppgradera din processor och inte är säker på vilka Intel-processorer som fungerar med ditt moderkort, börja med att leta upp ditt moderkort. De tekniska specifikationerna för vilket moderkort som helst kommer att berätta vilka processorer som stöds samt vilken typ av CPU-uttag som moderkortet använder. Exempelvis stöder Intel Desktop Board DH61HO flera Intel-processorer med LGA1155 CPU-uttag - även kallat Socket H2.

Uppgraderar

Uppgradering av din processor behöver inte handla om den nyaste processorn. Om du har fastnat med din nuvarande dator eller moderkort men har råd att byta ut CPU, överväg att leta efter en snabbare version av din nuvarande processor. Som ett annat exempel, titta på Intel Desktop Board DH61HO igen. Den stöder över 53 olika Intel-processorer som går upp till 3,4 GHz. Du kan också titta på cachen; kortet kan hantera vissa processorer med upp till 8 MB cache. Ett äldre men snabbare chip med större cache än ditt nuvarande chip förbättrar datorns totala prestanda.

Processortillverkare

Det är också viktigt att kontrollera att moderkortet på din dator använder en Intel-processor; vissa datorer använder AMD-processorer, det primära alternativet till Intel-processorer. Om du inte byggde din dator kan du kontrollera vilken typ av processor din dator använder genom att titta på de tekniska specifikationerna på datortillverkarens webbplats. CPU-uttaget för AMD-processorer är inte kompatibelt med Intel-processorer.