Hur vet jag vilken codec jag behöver?

En codec är ett datorprogram som används för att koda och avkoda videor och musikfiler. Det fungerar vanligtvis med som en del av din dators mediaspelare så att den kan spela upp filer som är kodade med en viss codec. Varje ljud- och videofil är gjord med en codec; det håller filen liten, vilket gör det lättare att spela upp. För att bestämma vilken specifik codec du behöver kan du antingen titta på filens egenskaper eller använda ett separat program som bestämmer det åt dig.

Manuellt hitta Codec Info

Använd ditt eget operativsystem för att ta reda på vilken codec du behöver. Högerklicka på filen du vill öppna. Välj "Egenskaper" om du använder en dator eller "Få information" om du använder en Mac. Klicka på fliken "Sammanfattning". I filbeskrivningen ska den visa både ljudformat och videokomprimering. Det här är koderna som används för att skapa filen. Användare kan ladda ner dessa codecs från officiella webbplatser för de företag som skapade dem. Populära codecs inkluderar Xvid, DivX och MPEG. När du har laddat ner den installerar du codec och öppnar filen med den mediaspelare du normalt använder.

Använda programvara från tredje part

Om du inte kan bestämma codec-informationen från filegenskaperna, eller om filen fortfarande inte spelas upp efter att du har installerat codec, måste du använda programvara från tredje part. Populär programvara inkluderar GSpot och MediaInfo. GSpot är bara för PC men MediaInfo finns för både PC och Mac. Dessa program avgör vilka ljud- och videokodekar som krävs för att spela upp filer. Ladda bara ner ett av de två programmen, installera det och välj sedan filen för vilken kodec-informationen ska få. Du måste då ladda ner den codecen som beskrivs ovan.

Ett annat alternativ är att antingen ladda ner en alternativ mediaspelare som innehåller de flesta codecs. Den mest populära alternativa mediaspelaren är VLC Media Player från VideoLAN. Den är tillgänglig för både PC och Mac. När du laddar ner och installerar spelaren installerar den också nästan alla större codec du behöver för att spela upp ljud- eller videofiler. Ett annat program som gör detta är MPlayer.

Ett sista alternativ är att ladda ner ett codec-paket som ska innehålla den codec du behöver för att spela den specifika filen. PCWorld Magazine rekommenderar Windows Essentials Codec Pack från MediaCodec.org. Den innehåller alla de viktigaste koderna och låter dig installera dem för att fungera med din nuvarande mediaspelare. För Mac finns ett liknande paket tillgängligt från Perian som installerar alla codecs för att fungera med Quicktime Player.