Hur fungerar GPS-appar för smartphones?

Senmodella smartphones har stora färgskärmar, kraftfulla processorer och inbyggda GPS-kretsar för nödläge. Detta motsvarar nära de grundläggande komponenterna i en fristående GPS-navigationsenhet, så det är inte förvånande att det finns ett antal GPS-appar tillgängliga för de ledande smarttelefonoperativsystemen. Medan de varierar i sina funktioner och prestanda, är de i stort sett lika i hur de fungerar.

GPS 101

GPS-systemet grundades ursprungligen av den amerikanska militären för eget bruk och blev senare tillgängligt för civila runt om i världen. Bärbara mottagare fungerar genom att hitta radiosignaler med låg effekt från GPS-satellitnätverket och tolka deras position och rörelsesdata. När en GPS-enhet har lokaliserat tre till fem satelliter kan den beräkna sin position på jordytan genom att triangulera från satelliterna. När enheten kan få signaler från fem satelliter kan den till och med ge din höjd och vanligtvis din färdhastighet.

GPS på smartphones

GPS-chipset inbyggt i mobiltelefoner ger samma kapacitet - och smartphones har både skärm och processorkraft för att beräkna och visa data. De enda extra de behöver är en källa till kartor och programvara för att tillhandahålla GPS-funktionerna. Många appar använder NavTeq eller TeleAtlas för att tillhandahålla sina kartor, precis som fristående GPS-enheter gör. Kartor är också tillgängliga från mindre leverantörer som Rand McNally eller från onlineleverantörer inklusive Google. Kartvyn och funktioner i de flesta appar är i stort sett lika, medan de från fristående GPS-tillverkare som Garmin och TomTom tenderar att efterlikna utseendet och känslan hos sina bärbara enheter.

Använda din smartphone-app

Smartphone-appar fungerar ungefär på samma sätt som fristående GPS-enheter, i allmänhet förlitar sig på pekskärmar och ikoner på skärmen för navigationsändamål. Det är inte säkert att använda telefonen under körning, så ett handsfree-fäste och högtalartelefonarrangemang är bäst. De flesta appar använder telefonens högtalare eller handsfree för att ge röstbeskrivningar, och de kan beräkna din bästa rutt lika effektivt som en fristående GPS. De kan också använda en adress från telefonens kontaktlista som din destination, vilket gör det enkelt att hitta dina vänner eller kunder.

Upp och nackdel

Det finns några saker att tänka på när du väljer en GPS-app snarare än en fristående GPS. Vissa appar strömmar dina kartor i realtid, vilket kan göra din dataplan seriös och lämna dig utan navigering om du inte har mobiltäckning. Appar från tillverkare som TomTom placerar kartorna på din telefon så att du kan hitta dig så länge telefonen kan plocka upp satelliterna. Vissa appar kan kräva en månatlig prenumeration, antingen för själva programmet eller för premiumtjänster som trafikdata i realtid. Detta kan ibland göra appen dyrare än en separat GPS.