Avinstallera Windows XP och starta sedan från en skiva (11 steg)

Windows XP är fortfarande ett av Microsofts mest populära operativsystem, men ibland vill folk ta bort det för att göra plats för ett annat operativsystem. När detta händer finns det i princip två alternativ för datorägaren. Om versionen av Windows XP är en uppgradering från en tidigare version av Windows som Windows 95 eller 98, är det enkelt att bara avinstallera Windows XP och återgå till det äldre operativsystemet. Om det emellertid inte finns något äldre operativsystem är det enda sättet att ta bort Windows XP att formatera hårddisken och börja om.

Återgår till en äldre version

Steg 1

Slå på din dator och tryck på "F8" innan Windows laddas.

Steg 2

Välj alternativet "Säkert läge".

Steg 3

Gå till "Kontrollpanelen" via "Start" -menyn och dubbelklicka på "Lägg till eller ta bort program."

Bläddra ner i listan över installerade program tills du hittar "Microsoft Windows XP". Dubbelklicka på "Avinstallera Windows XP" för att starta avinstallationen. Klicka på "Ja" när du frågas om du verkligen vill avinstallera Windows XP.

Formatera hårddisken

Steg 1

Slå på datorn och sätt in Windows XP-installationsskivan i datorns CD-enhet. Tryck på valfri knapp för att starta från installationsskivan för Windows XP när du uppmanas till det.

Steg 2

Följ instruktionerna på skärmen tills du når den punkt där installationsprogrammet frågar vilken partition du vill installera Windows XP på. Välj inte några partitioner. Markera istället partitionen som innehåller din nuvarande kopia av Windows XP och tryck på "D" -tangenten för att radera partitionen.

Steg 3

Tryck på "L" när du uppmanas att ta bort partitionen. Detta raderar all information som är lagrad på denna partition, så se till att du har säkerhetskopierat all viktig information som du inte vill förlora innan du slutför detta steg.

Avsluta installationsprogrammet för Windows XP.

Startar från en disk.

Steg 1

Starta om datorn efter att du avinstallerat Windows XP.

Steg 2

Sätt in skivan du vill starta från i datorns CD-enhet.

Tryck på valfri knapp när du uppmanas att starta från CD: n.