Vad betyder "WiFi-anslutning osäker"?

Wi-Fi-anslutningar har olika säkerhetsnivåer och kryptering för att skydda dina data från andra användare i nätverket. Om du använder ett oskyddat nätverk betyder det att ingen av dessa säkerhetsåtgärder är på plats. Detta kan medföra att du och din dator riskerar att snoopa användare som spionerar på vad du gör och potentiellt stjäl information från dig.

Nätverkskryptering

Nätverkssäkerheten styrs via din router, men du kan redigera dessa inställningar i Windows. När du ansluter till ett oskyddat nätverk skickas och tas emot data utan skydd eller kryptering. Alla som har kunskapen kan enkelt fånga upp data utan att behöva dekryptera det. Från och med september 2013 erbjuder de flesta routrar WEP-, WPA- och WPA2-kryptering. Alternativlösenordet skyddar anslutningen så att personer utan lösenordet inte kan komma åt nätverket. Dessutom kodar de data som skickas till och från din dator via nätverket, vilket gör det mycket svårare för eventuella datatjuvar att göra dig till ett mål.

Windows-avisering

När du tittar på tillgängligt Wi-Fi-nätverk i Windows ser du ett meddelande om nätverket inte är säkert. Meddelandet innebär att routern och nätverket inte använder WEP-, WPA- eller WPA2-kryptering. Beroende på dina Windows-inställningar kan du ha en säkerhetsåtgärd på plats som hindrar dig från att ansluta - eller hålla kontakten - till ett osäkert nätverk. Microsoft ger instruktioner för att inaktivera den här funktionen i Windows 8 (länk i resurser).

Offentliga nätverk

Vissa offentliga nätverk - som de som finns i kaféer, hotell och restauranger - lämnar avsiktligt sina nätverk osäkra. Detta gör det enklare för gästerna att ansluta, eftersom företaget inte behöver ge varje ny gäst ett lösenord. Eftersom du inte kan ändra inställningarna för nätverkskryptering på offentliga anslutningar är det viktigt att skydda dig själv med andra metoder. Den främsta bland dessa är en mjukvarubrandvägg. Även om din brandvägg inte är en idiotsäker skyddsplan, går den långt i att övervaka och blockera eventuella dåliga anslutningar, som de slags hackare använder för att spionera på din aktivitet. PCWorld-nyhetswebbplatsen föreslår också att du köper ett abonnemang på ett virtuellt privat nätverk om du regelbundet använder osäkra nätverk. Medan priserna varierar hanterar VPN: er data på ett säkert sätt som är mycket svårare att spionera på än en användare utan VPN.

Risker för osäker surfing

I en PCWorld-artikel i juni 2013 rapporterade Eric Geier, grundare av en molnbaserad Wi-Fi-säkerhetstjänst, hur han kunde fånga webbsidor från andra användare över ett osäkert nätverk. Detta kan leda till katastrof om du besöker sidor med känslig information, som ditt bankkonto eller andra webbplatser som innehåller personuppgifter. Webbplatsen fann också att de kunde kapa webbtjänstkonton som webbaserad e-post, Facebook och LinkedIn med en enkel Android-app.

Tips

Om du befinner dig någonstans som bara erbjuder en osäker anslutning, kan några viktiga tips förbättra din chans till säkerhet. Först ska du bara använda webbplatser med säkra anslutningar i sockellagret. Det enklaste sättet att berätta om en webbplats använder SSL är att titta på adressfältet. Om webbadressen börjar med "HTTPS" är anslutningen säkrare än de som läser "HTTP." Life Hacker-webbplatsen föreslår också att du inaktiverar skrivar- och fildelning via Windows kontrollpanel så att nyfikna ögon inte kan komma åt datorns filer.