Varför skulle trådlöst internet fungera på morgonen och inte på kvällen?

Det finns lite annat så unikt frustrerande som en långsam eller trasig internetanslutning. Vanligtvis när din anslutning bryts kan du starta om ditt modem för att lösa problemet. Annars tenderar en trasig anslutning att vara trasig tills någon fixar den. Men ibland kan du uppleva ett distinkt mönster av avbrott i Internet-tjänster, till exempel kvällsstörningar. Periodiska servicestörningar är ofta ett resultat av trängsel i nätverket - inte i ditt personliga hemnätverk, utan på internetföretagets nätverk i ditt område.

Högsta perioder

Nationellt når personlig internetanvändning tre gånger om dagen: på morgonen, på eftermiddagen och på kvällen. Kvällstoppen tenderar att vara den största av de tre, och därför den mest sannolika att leda till trängsel i nätverket. Lokala förhållanden varierar, men om dina förhållanden är typiska kan du förvänta dig mer trängsel på kvällen än vid någon annan tidpunkt. När du försöker använda ett överbelastat nätverk laddas vissa sidor och filer långsamt eller helt enkelt inte.

Bostadsanvändning

Morgon- och eftermiddagsanvändningstopparna sker främst i företagsnätverk när människor använder internet på jobbet. Kvällstoppen inträffar dock främst i bostadsnät eftersom människor använder internet hemma. Bostadsnätverk brukar inte vara lika robusta, vilket gör trängselproblemen mer allvarliga och allvarligare.

Trängsel i nätverket

Internetleverantörer säljer ofta fler tjänsteabonnemang än vad deras nätverk fysiskt kan stödja. Deras spel är att kunderna inte kommer att använda hela sin bandbredd samtidigt. Att klippa hörn som detta sparar leverantörerna pengar på infrastrukturutvecklingskostnader, men det betyder att trängselnätet blir sämre. När du köpte en internettjänstplan annonserade leverantören antagligen en anslutningshastighet till dig, till exempel 10 Mbps. Tänk på det numret som en hastighetsgräns. Det är så snabbt som det blir. Tänk nu på din internetanslutning som en bil på en överbelastad motorväg under rusningstid. På bostadsnät är kvällen den stora rusningstiden. Om din leverantör inte har ett robust nätverk kommer du förmodligen inte att nå hastighetsgränsen under rusningstiden. Eftersom överbelastning i nätverket kan orsaka att webbsidor inte laddas alls kan det vara trångt i nätverket för en trasig anslutning.

Andra problem

Beroende på omständigheterna kan det finnas andra skäl att förklara varför din trådlösa internetanslutning inte fungerar på kvällen. Viss lokal elektronik, såsom mikrovågor, stör störningar i trådlösa signaler. Om du har för många människor i ditt hus som använder trådlöst internet på en gång kan ditt personliga hemnätverk drabbas av trängsel. Grannar och andra lokalbefolkningen kan komma tillbaka till din internetanslutning om du använder ett osäkert nätverk, vilket också kan orsaka trängsel i ditt personliga nätverk. Om du använder trådlöst internet via en smart telefon måste din anslutning konkurrera om tillgång till det lokala mobiltelefontornet, och om du bor i ett bostadsområde kan det vara trångt under kvällen. Det kan också finnas ett antal tekniska problem.