Kan du se eller bli meddelad när någon loggar in på Facebook på din vänlista?

Facebook kan göra det väldigt enkelt, eller ganska utmanande, att se när en vän har kommit online. Denna funktion beror på dina vänners integritetsinställningar och vilka enheter de använder för Facebook. Statusikonerna i Facebook-chatten är vanligtvis de bästa indikatorerna, eftersom de kan meddela dig när vänner kommer online och när de senast loggade av. Om din vän gömmer sig från chatten eller har inaktiverat det kan du fortfarande berätta när hon kommer online genom att skicka ett meddelande. Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att förstå att ibland verkar människor vara online, även när de inte är det.

Facebook-chatt

Det enklaste sättet att se om någon är inloggad på Facebook är att helt enkelt titta på Facebook-sidofältet med vilken webbläsare som helst. Bredvid varje väns namn finns en ikon som anger hans onlinestatus. En grön ikon indikerar att din vän är online. En grå ikon indikerar att din vän är offline eller vill visas offline. Om sidofältet är stängt kan du öppna det genom att klicka på länken längst ned till höger på skärmen. Sidofältet visar vanligtvis vänner som du nyligen har chattat med, så om du inte ser en vän i listan kan du skriva din väns namn i sökfältet längst ner på sidofältet.

Förstå chattstatusikoner

Ikonerna bredvid ditt namn i Facebook-chattikonen kan variera beroende på hur du använder Facebook. Om du använder en mobilapp online visas en mobiltelefonikon bredvid ditt namn. Om du har Facebook messenger installerat på en mobil enhet eller om du har plugin-programmet Facebook videosamtal installerat på din dator visas en videokameraikon bredvid ditt namn. Om du använder en mobilapp berättar den grå mobilappikonen också dina vänner hur lång tid det har gått sedan du senast var online.

Gömmer sig från chatt

Det är möjligt att vara på Facebook utan att ses. Det finns två sätt att vara smygande, båda tillgängliga från kugghjulsikonen längst ner i chattens sidofält. Om du stänger av Facebook-chatt kan du visas offline för alla. Alternativet för avancerade inställningar ger dig också möjlighet att visas online eller offline för specifika vänner. Om din vän har valt att visas offline kan du skicka ett meddelande till den vän. Så snart din vän ser meddelandet kommer Facebook att informera dig genom att visa "Meddelande sett" under din text.

Falska positiva

Inget system är idiotsäkert. Även när Facebook säger att någon är online eller har sett ditt meddelande kan du inte anta att denna information alltid är korrekt. Om din vän har loggat in på Facebook och sedan gått bort från datorn kommer Facebook att indikera att hon är online och har sett dina meddelanden, även om hon inte har gjort det. Detsamma gäller för mobilappar. Om Facebook körs i bakgrunden medan din vän har ett telefonsamtal, ser det ut som att hon är online och tar emot dina meddelanden, även om hon inte har sett dessa meddelanden. Det enda sättet att vara helt säker på att någon är online med Facebook är när de faktiskt svarar på dig.

varning

Informationen i den här artikeln gäller Facebook som den såg ut i april 2013. Den kan variera något eller markant med andra versioner.