Bedrägerier med kreditkortsfiske

Internet erbjuder nya kommunikationsmetoder, men tillåter också brottslingar att nå ett betydligt större antal offer än de någonsin kunde utan det globala nätverket. En form av cyberbrott är stöld och missbruk av kreditkortsnummer; en av metoderna som brottslingar använder för att stjäla dessa siffror är en teknik som kallas "nätfiske". Att förstå hur nätfiskebedrägerier kan hjälpa dig att undvika att bli offer för denna teknik.

Nätfiske

Termen ”nätfiske” avser en socialteknisk teknik som lurar ett offer att ge upp personlig information. Bedragaren tar vanligtvis rollen som någon som är associerad med offrets bank- eller kreditkortsleverantör och öppnar ofta genom att hävda att det finns något problem med kontot. Detta sätter målet i defensiven; många av dem som faller offer för dessa bedrägerier är angelägna om att tillhandahålla all efterfrågad information för att klargöra saker.

Förfalskade webbplatser

Ett verktyg som phishers använder för att lura sina offer är en falsk webbplats. Dessa webbplatser verkar vara identiska med större bank- eller kreditkortswebbplatser, men finns på tredjepartsservrar som kriminella kontrollerar. Efter att ha kontaktat offret via e-post tillhandahåller bedragaren en förklädd HTML-länk. Länken verkar ha adressen till den faktiska finansinstitutionen, men den omdirigerar istället offret till den falska webbplatsen. Om offret inte märker någon annan adress i sin webbläsarfält kan han oavsiktligt tillhandahålla den brottsliga viktiga ekonomiska informationen. Dessa webbplatser kan också försöka installera keyloggers, skadliga program som spelar in och överför tangenttryckningar för att stjäla mer information.

Beställ återbetalningsbedrägerier

En annan metod för kreditkortsfiske innebär att varna målet för en oönskad avgift på ett konto. I det här fallet kan bedragaren låtsas att en säljare från ett företag ringer eller mailar för att verifiera en stor order. När offret förklarar att en sådan beställning aldrig gjordes ber bedrägeriet honom att verifiera deras identitet för att avbryta denna fantomorder och generera en återbetalning. Offret är ivrigt att undvika onödiga avgifter på sitt kreditkort och kan ge bort sin ekonomiska information utan att inse faran.

Undvik nätfiske

Bedrägerier med kreditkortsfiske kan vara förödande för din ekonomi, men att undvika dem kräver bara att du följer några grundläggande säkerhetsregler. Om ett e-postmeddelande föreslår att du måste logga in på din bank- eller kreditkortswebbplats för att rätta till ett problem, undvik att klicka på länkarna i meddelandet. Gå direkt till webbplatsen genom att skriva adressen i din webbläsare. Ge heller aldrig personlig eller ekonomisk information till en oönskad uppringare, oavsett vem de påstår sig vara. Om du är osäker, ring din bank- eller kreditkortsleverantör direkt för att diskutera eventuella problem eller problem.