Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak?

Med 3D-skrivare som sjunker i pris - många är bara några tusen dollar och du kan faktiskt hitta en eller två modeller för ungefär en grand - 3D-utskrift verkar som om det är på väg att bli mainstream. Och kennlar snubblar över sig själva för att förklara förmågan att "skriva ut" verkliga föremål i ditt hem nästa stora sak. Bör en 3D-skrivare vara på din önskelista? Rick och Dave håller inte överraskande med om det.

Hallå: Har en fråga om teknik? Du kan prata direkt med en av våra nördar och få svar direkt.

En gång i månaden står eHow Tech-redaktören Dave Johnson inför Rick Broida, som skriver om teknik för CNET, PC World och Wired. Följ med när de hanterar denna fråga från motsatta hörn.

Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak? Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak?

Stack: Under de närmaste 5-10 åren kommer 3D-skrivare att förändra samhället som ingen annan enskild teknik. Ja, det är så stort. Vi är på väg mot en havsförändring, med dessa magiska lådor redo att skapa nya industrier, döda andra och revolutionera vårt sätt att tänka på fysiska varor. Det här är allvarliga saker i framtiden-är-nu; moderna 3D-skrivare är föregångare till replikatorerna som förutses av "Star Trek." Markera mina ord, om ett decennium från och med nu kommer jag att be en om "Tea, Earl Grey, hot", och det kommer att se ut ur ganska tunn luft.

kommer, skrivare, skriva ut, bara, skriva ut, som, plast, vill, behöver, år, tror, ​​kan inte, tryckt, lite, verkligt

Dave: Låt mig vara väldigt tydlig precis framför: Jag vill desperat att det ska vara sant. Jag växte upp med att titta på Star Trek också, och jag är kär i tanken på billig och enkel utskrift av verkliga saker. Men 5-10 år är alldeles för optimistiskt. Kanske 25 år, om vi har tur. Och ditt exempel? Vi kommer förmodligen att ha prisvärda interplanetära rymdresor långt innan du kan kopiera en kopp varmt te. Låt mig döda dina drömmar genom att börja med de enkla grejerna: 3D-utskrift är ungefär lika användarvänlig som MS-DOS var tillbaka 1987. Det är bara för tuffa hobbyister som är villiga att söka online efter digitala planer för mestadels värdelös skräp de kan skriva ut bara för att skryta rättigheterna för att hävda att de har 3D-skrivit ut något. Om någon nörd inte redan har skapat planerna måste du göra det själv, vilket kräver en teknisk examen i CAD / CAM först. Och inget av det blir lättare när som helst. Visst inte de närmaste fem åren.

Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak?

Stack: Tja, uppenbarligen var mitt tesexempel något överdrivet för komisk effekt, vilket du saknade för att du tror att komedi är alla gummikycklingar och Adam Sandler-filmer. Men ditt MS-DOS-exempel är perfekt: Ja, det var ett komplicerat verktyg för hobbyister de första åren, men sedan kom Windows och bam: användbarhet för alla. Det kommer inte dröja länge innan det är lika enkelt att köpa en 3D-plan som att köpa en låt på iTunes, och att skriva ut är så enkelt som att klicka på "Skriv ut". Och du kan 3D-skanna alla befintliga objekt med en speciell skanner - om inte din iPhone. Det som är intressant är att allt detta kan leda till förnyat intresse för datorer, eftersom du behöver lite hästkrafter för att bearbeta alla dessa 3D-modeller.

Dave: Jag antar att jag måste vara vuxen här och säga att 3D-utskriftsfenan är en myt. Jag är nyfiken på vad du tror att dessa lättnedladdningsbara 3D-planer kommer att vara planer av. Eftersom det finns två viktiga problem här. För det första är det vanligaste du vill skriva ut någons befintliga immateriella egendom. Tror du att Lego kommer att låta dig skriva ut nya tegelstenar hemma istället för att köpa en låda med tegelstenar i en butik? Låter Westinghouse dig skriva ut reservdelar till din diskmaskin? Tillåter Apple dig att skriva ut så mycket som ett iPhone-omslag? Svaret är nej, nej det kommer de inte. Dessa saker du vill skriva ut har kommersiellt värde. Människor kommer undan med den här typen av vilda västern 3D-utskrifter idag, och det kan ge dig en falsk känsla av immunitet mot immaterialrätt. Men eftersom 3D-skrivare blir mer prisvärda och vanliga kommer företag att börja hävda kontroll över sin IP och stänga online gratis för alla som Thingiverse.

Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak?

Stack: Det är otroligt kortsynt. Medan jag håller med om att advokaterna kommer att bli rika mot IP-strider, tvivlar jag inte på att vissa företag kommer att anta idén att sälja mönster direkt till konsumenterna så att de kan avstå från irriterande saker som anställda, produktion, lagring, frakt och så vidare. Som jag sa: industrier kommer att smula. Tänk hur MP3-industrin utvecklats: musiketiketterna kämpade med tänder och naglar för att förhindra att digital musik ens existerar, och nu är det deras bröd och smör. Som sagt, det finns helt enkelt inget sätt att företag kommer att kunna hindra användare från att skriva ut vad de vill, för allt blir öppen källkod. Om jag behöver en sked skriver jag ut en med en fritt tillgänglig skeddesign. Och om jag behöver en Lego-tegel, levererar jag bara mina egna specifikationer - ingen plan krävs. Jag är glad att du vill att allt detta ska vara sant, för det kommer det att vara.

kommer, skrivare, skriva ut, bara, skriva ut, som, plast, vill, behöver, år, tror, ​​kan inte, tryckt, lite, verkligt Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak?

Dave: Jag är glad att det enda du planerar att skriva ut är skedar och Legos, för det är det andra problemet: Det är allt du burk skriva ut. Ignorera bara det faktum att om du skriver ut en sked som ser ut för mycket som en från Oneidas vårkollektion, kommer de att stämma din 3D-tryckta rumpa. Den viktigaste frågan är att 3D-skrivare inte kan skriva ut mycket som verkligen är användbart. De kan inte skriva ut metall eller glas eller trä eller gummi. De kan inte skriva ut elektroniska kretsar (som, om du inte har märkt det, finns i allt). De kan inte ens skriva ut rörliga delar. För att skapa en enkel mekanisk grej måste du skriva ut alla enskilda delar och montera den för hand och lägga till element som inte kan skrivas ut - skruvar, fjädrar, gummiband, packningar och så vidare. Men jag antar att du kommer att säga att 5-10 år framöver kommer 3D-skrivare på ett mirakulöst sätt att ha löst alla dessa problem, trots att denna teknik har funnits sedan 1980-talet utan någon meningsfull förbättring.

Stack: Varför ska jag säga det när du redan gjorde det? Här, ta mina glasögon, för det är uppenbart att du har problem med att se. Kommer du ihåg när prickmatrisskrivare bara kunde skriva ut ett typsnitt i en färg? Just nu kan 3D-skrivare bara producera plastdelar i en färg. (Och jag pratar om hem- / hobbyskrivare; modeller på tillverkningsnivå kan göra mycket mer.) Men det kommer naturligtvis att förändras när intresset växer och tekniken förbättras. Tyvärr finns det en olycklig nackdel med allt detta som vi inte har diskuterat ännu, och det är vad som händer när människor börjar skriva ut sina egna vapen, knivar och andra vapen. En kille har redan visat att det är möjligt. Prata om vilda västern; vi kan väl ta reda på vad som händer med samhället om alla packar en pistol. Vid andra tanke vill jag gå tillbaka till dot-matrix-skrivare!

Dave: Du förstår att teknik inte är magisk, eller hur? Bara för att du inte vet hur en TV fungerar, betyder det inte att det finns små människor i lådan som spelar ut dina bildberättelser åt dig. Samma sak med 3D-skrivare. Du gör så många logikhopp här att dina muskler säkert måste skada. 3D-skrivare är i grunden begränsad. För att få flera färger behöver du en mekanism som kan mata flera typer av plast. Vilket existerar, som du påpekar, men är obscent dyrt. Dessutom kommer det vi känner idag som 3D-skrivare aldrig att kunna tillverka icke-plast; det är en grundläggande begränsning av den underliggande tekniken. För att 3D-skriva ut kommer en iPhone att kräva helt nya tekniker som absolut inte har något att göra med dagens 3D-skrivare och som förmodligen är 100 år borta - det du beskriver är Diamantåldern. Och den 3D-tryckta pistolen du freakar ut är löjlig. Människor har tillverkat hemlagade skjutvapen i 200 år som fungerar mycket mer effektivt än denna engångspistol som är farligare för skytten än målet. Och är du allvarligt rädd för att någon ska skriva ut en plastkniv hemma? Allvarligt? Sa du verkligen bara det? Köpcentret är fyllt med knivar! Det är lagligt att köpa! Varför i helvete skulle någon behöva skriva ut en hemma? Och så vad händer om de gjorde det? Är tråkiga, hemtryckta plastknivar på något sätt farligare än slipade stålblad som tillverkats av professionella hantverkare?

Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak? kommer, skrivare, skriva ut, bara, skriva ut, som, plast, vill, behöver, år, tror, ​​kan inte, tryckt, lite, verkligt

Stack: Du är som en galen gammal gezer som skriker på ny teknik för att komma ur din gräsmatta. Till att börja med är 3D-utskrift inte begränsat till plast. Metaller, syntetiska ämnen och till och med choklad kan nu skrivas ut - inte hemma än, men det är verkligen möjligt. Vill du ha en cool anpassad chokladdekoration för din dotters examensfest? Skriv bara ut det. Behöver du ett hudtransplantat för det skrapade knäet? Skriv bara ut det. (Okej, det är en liten cirkel i himlen för hemanvändare, men läkare på sjukhus gör det just nu.) När det gäller vapen, visst, kanske knivsaken är lite dumt, men det finns en mycket verklig oro när människor kan skriva ut skjutvapen (eller åtminstone skjutvapen) som inte kan spåras eller registreras. Ironiskt nog kommer det troligen att vara pistollobbyn som går in för att förhindra att detta händer (så att pistolförsäljningen inte påverkas), men du måste erkänna att när tekniken förbättras kommer det att finnas lite att stoppa, säg, ett barn från att skriva ut en arbetspistol och ta den till skolan. Jag är kyld av den tanken, och om du hade något som liknar ett hjärta, skulle du också vara det. Men oroa dig inte: Om ett par år kommer jag att 3D-skriva ut en.

Geek Vs Geek: Är 3D-utskrift nästa stora sak?

Dave: Låt oss lägga bekymmer om människor som skriver ut sina egna skjutvapen - i sakens ordning är det det mest opraktiska sättet att skaffa en pistol och rankas där uppe med att oroa sig för att bli attackerad av en svärm av mördartarantlar. Och jag tror inte att tarantuler ens färdas i svärmar. Packa, kanske. Kolla under din säng. Hur som helst var din ursprungliga förutsättning att 3D-utskrift skulle revolutionera världen under de närmaste 5-10 åren. Struntprat. Det gör jag verkligen inte rekommenderar att du slutar köpa en skrivare när som helst; att skriva ut plast är dyrt, vilket gör hemmatryckta tchotchkes dyrare än vad du kan köpa i en butik. Och det är alldeles för svårt att få planer för en viss sak du vill skriva ut. Och din magiska 3D-skrivare som kommer att kombinera helt olikartad utskriftsteknik så att du kan skapa en chokladtäckt MP3-spelare som ger ut nya njurar? Dina barnbarn kommer att ha tur att se en sådan monstrositet. Om fem år kommer 3D-skrivare att vara billigare. Och de skriver ofta plastföremål med kanske fyra olika färger. Men den skeden du ville göra? Den är bokstavligen gjord av gift; 3D-skrivare använder inte livsmedelssäker plast. Gå vidare och köp en, dock; vi behöver folk som hjälper till att finansiera utvecklingen av sexfärgade 3D-skrivare.

Vem vann? Vi skulle älska att höra från dig. Väg in med din åsikt i kommentarerna, eller tweet @davejoh.

Vilka andra tekniska ämnen vill du se Dave och Rick diskutera? Skicka dina idéer till Dave via Twitter @davejoh. Och om du följer Dave lovar han att komma hem till dig och förklara något tekniskt för din pappa.

Andra Geek Vs Geeks:

  • Har smarttelefoner gjort kameror föråldrade?
  • Kommer din nästa klocka att vara smart?
  • Klipp av kabel, titta på Internet?
  • Har tiden gått ut för Microsoft Office?