För- och nackdelar med MP3-spelare

En MP3-spelare är en solid state-enhet som lagrar musik digitalt i flashminnet, snarare än att använda ett avtagbart medium som ett band eller CD. Det finns många olika märken och modeller av MP3-spelare, med ett stort antal tillgängliga minneskapacitet och många olika funktioner tillgängliga utöver uppspelning av musik. Trots MP3-spelarens spridning och popularitet finns det fördelar och nackdelar med plattformen jämfört med flyttbara media som CD-skivor.

Konstruktion

En av de största fördelarna med en MP3-spelare som en bärbar musikanordning är att den inte behöver några rörliga delar, så den hoppar inte eller lider av stötskador. Användningen av motorer och servor i enheter som kassettbandspelare och CD-spelare tar en betydande avgift på batteriets livslängd och är föremål för mekaniskt fel helt enkelt genom att bäras av användaren. De flesta MP3-spelare är dock byggda med ett internt, icke-avtagbart batteri, som inte enkelt kan bytas ut när det är ute och går.

Innehåll

Utan nödvändig datorutrustning eller kunskap om CD-rippningsprogram kan det vara svårt att sätta ny musik på en MP3-spelare. Att göra lagliga säkerhetskopior av CD-skivor är en metod för att överföra musik till en digital spelare, men det kräver en viss kompetens, specialprogramvara och en dator för att utföra omvandlingen mellan plattformar. Musikindustrin accepterar nu idén om digital musik mer än tidigare och skivbolag släpper nu låtar och album för digital nedladdning från ett antal online-leverantörer.

Kapacitet

MP3-spelare varierar mycket i deras minneskapacitet, men även de som anses vara små - med början på 1 GB - kan fortfarande rymma mer musik än en enskild CD eller kassettband. Med större minneskapacitet kan användare montera hela CD-samlingen på en enda MP3-spelare. Det krävs emellertid ofta att minska "bithastigheten" eller ljudkvaliteten hos en MP3 för att passa stora mängder låtar på spelaren och ljudkvaliteten försämras avsevärt när bithastigheten minskas.

Överföra

Överföring av musikfiler till en MP3-spelare måste göras med en dator, vanligtvis via USB-anslutningen. Detta begränsar möjligheten att köpa musik direkt från en storbutik och lyssna på den direkt på MP3-spelaren. Att förstå hur man ansluter och överför musik till och från en MP3-spelare kan vara ett hinder för vissa användare, vilket gör det svårt att sporadiskt ändra innehållet i enhetens spellistor. Med korrekt forskning och organisering kan användare distribuera mediebiblioteksprogramvara för att minska denna nackdel - en del program erbjuder till och med snabba och effektiva sätt att ändra spelarens innehåll med mycket få musklick när processen har konfigurerats.