Vilka är nackdelarna med Facebook?

Sedan lanseringen 2004 har den sociala nätverkstjänsten Facebook vuxit till över en miljard användare. Även om det finns många fördelar med att använda tjänsten finns det tyvärr också några negativa aspekter. Förutom att vara potentiellt beroendeframkallande och hämma produktiviteten kan tjänsten göra dig sårbar för skadlig kod, virus och till och med identitetsstöld om du inte är försiktig. Facebook är också känt för att sätta belastningar på relationer på grund av hur lätt det är att få kontakt med människor från ditt förflutna.

Missbruk

Enligt en studie utförd av Leif Denti vid Göteborgs universitet kan det vara beroendeframkallande att spendera tid på Facebook. Deltagarna i studien rapporterade att de kände sig illa när de inte kunde kontrollera regelbundet på sitt Facebook-konto. Med andra som ständigt lägger upp nya foton eller statusuppdateringar kan personer som blir beroende av Facebook känna att de går miste om de inte ständigt är inloggade. Enligt studien inser dessa användare inte ens att de är engagerade i överdriven användning av tjänsten, eftersom det blir en omedveten vana.

Förlust av produktivitet

Facebook kan vara ett allvarligt hot mot produktiviteten hos både studenter och anställda. Studier av Nucleus Research tyder på att i genomsnitt 1,5 procent av den totala kontorproduktiviteten går förlorad genom att anställda går in på Facebook under arbetstiden. Två tredjedelar av deltagarna i studien avslöjade att de fick tillgång till sina Facebook-konton medan de var på jobbet, med 6 procent som medgav att hela Facebook-profilen skapades på jobbet. Studier utförda vid Ohio State University visade att Facebook-användare studerade mellan en och fem timmar i veckan medan icke-användare vanligtvis spenderade 11 timmar eller mer. Produktiviteten kan drabbas på grund av att den slösas bort på Facebook för att spela spel, chatta med vänner eller bläddra bland nya foton. Många av spelen på Facebook kräver att du checkar tillbaka varannan minut för att fortsätta spela, vilket kan slösa mycket tid.

Skadlig programvara och virus

Den stora användarbasen och den lätthet som innehåll delas på Facebook gör webbplatsen till ett enkelt mål för skadlig kod, trots Facebooks ansträngningar för att förhindra skadlig programvara och virusinfektioner. När ett Facebook-konto äventyras av ett virus eller skadlig kod publicerar det ofta automatiskt länkar och statusuppdateringar i ett försök att lura andra användare. Om du klickar på någon av dessa skräppostlänkar kan det leda till att ditt eget konto äventyras. Undvik att klicka på Facebook-länkar som lovar att visa chockerande innehåll eller videor som kräver att du installerar en uppdatering för att se.

Identitetsstöld

Med Facebook kan du dela mycket personlig information om dig själv, vilket i vissa fall kan leda till identitetsstöld. Om du inte är mycket försiktig med sekretessinställningarna på ditt konto och accepterar vänförfrågningar från främlingar, är det möjligt för din personliga information att hamna i fel händer. Hackare kan sedan använda denna information för att få tillgång till dina andra onlinekonton eller till och med öppna nya konton med din identitet. Den information som användare frivilligt lämnar ut på Facebook är ofta samma information som används som vanliga säkerhetsfrågor när man öppnar onlinekonton. Skrupelfria användare beväpnade med denna information kan skada ditt rykte och din ekonomi mycket.

Antisocialt beteende

Studier av en professor i psykologi vid California State University tyder på att överanvändning av sociala nätverkssajter som Facebook kan leda till antisocialt beteende. Tonåringar kan också bli offer för cybermobbning på Facebook eller själva bedriva narcissistiskt beteende. Enligt en undersökning av Pew Research Centers Internet & American Life Project har upp till 15 procent av tonåringarna på sociala nätverk varit mål för cybermobbning, medan 88 procent har bevittnat att andra är elaka. Eftersom Facebook gör det möjligt för användare att ladda upp foton av sig själva som sedan kan "gillas" av vänner, kan det leda till att tonåringar får självkänsla om deras foton inte får lika mycket som deras vänner. Användare är också mer benägna att engagera sig i argument online eftersom de inte är ansikte mot ansikte med personen.

Relationsproblem

Eftersom Facebook gör det enkelt att hitta och få kontakt med människor från ditt förflutna kan det också sätta belastningar på relationer. En undersökning utförd av en brittisk skilsmässa-webbplats avslöjade att Facebook ofta citeras som en anledning till skilsmässa. Att se en partner bli vän eller prata med någon på Facebook som hon haft ett tidigare förhållande med kan orsaka ångest och osäkerhet. Människor kan också vända sig till Facebook när de är i slagsmål eller oenigheter med sina partners. Detta kan leda till att smutsig tvätt sänds offentligt genom olämpliga kommentarer eller statusuppdateringar publicerade i ilska. Par som går ihop kan också använda Facebook som en plattform för att komma tillbaka till sina ex-partners, vilket kan äventyra framtida relationer. I en undersökning av American Academy of Matrimonial Lawyers nämns Facebook som den primära källan till kompromissinformation som leder till skilsmässa.