Skillnaden mellan 3.0M och 5.0M höghastighetsinternet

Internetleverantörer erbjuder ofta olika nivåer av internettjänster som skiljer sig åt genom nedladdningshastigheter. En 3,0 M Internetanslutning ger 3 megabit per sekund databandbredd medan en 5,0 M-anslutning erbjuder 5 Mbps. Medan du kan göra mer med en snabbare anslutning behöver du inte alltid extra hastighet.

Ladda upp och ladda ner hastigheter

Beroende på din internetleverantör och vilken typ av tjänst den erbjuder kan dina uppladdnings- och nedladdningshastigheter vara olika. Tjänsten som annonseras som 3.0M eller 5.0M ger så mycket bandbredd i nedströmmen, men uppströms kan variera. Till exempel erbjuder en Missouri-baserad trådlös leverantör 256 kbps uppströms bandbredd med sin 3 Mbps-tjänst och 384 Kbps med sin 5 Mbps-tjänst. En DSL-ISP i Florida erbjuder 640 Kbps uppströms med sin 3 Mbps-tjänst och 768 Kbps uppströms med dess 5 Mbps servicenivå.

Kostnadsfaktorer

Generellt sett kostar mer bandbredd mer pengar. Avgiften för uppgradering från 3 Mbps till 5 Mbps kan variera beroende på din ISP, ditt kontrakt och vilken typ av tjänst du använder. Men förutsatt att du betalar mellan $ 10 och $ 25 mer per månad för den snabbare tjänsten är en tumregel.

Typiska filstorlekar

Om allt du laddar ner är enkla dokument kommer uppgradering från 3 Mbps till 5 Mbps inte att göra någon stor skillnad. En 3Mbps-anslutning kan överföra en 50KB-ordbehandlingsfil på ungefär 0,13 sekunder. 5Mbps-anslutningen gör det på 0,08 sekunder. När du går upp till en 4 MB-låtfil är dock nedladdningstiderna 10,7 och 6,4 sekunder. En film på 1,5 GB tar 68 minuter på en 3Mbps-anslutning och 41 minuter på en 5Mbps-anslutning.

Typiska krav på bandbredd

Hastigheten på din internetanslutning påverkar också din förmåga att strömma data i realtid. Enligt Skype är till exempel både 3Mbps och 5Mbps-anslutningar mer än snabba för ett en-mot-ett videosamtal, och ett gruppsamtal med fem personer skulle fungera med en 3Mbps-anslutning. Ett samtal med över sju personer kräver dock minst 4 Mbps bandbredd, vilket gör det oförenligt med en långsammare anslutning. Medan standarddefinitionsvideo fungerar bra med båda hastigheterna, kräver en HD-video från Netflix cirka 6,2 Mbps bandbredd, vilket innebär att ingen anslutning är tillräcklig för att överföra HD-video i bästa kvalitet. Hulu Plus kräver 3,2 Mbps bandbredd för bästa videokvalitet, enligt tidningen "Home Theater", så den behöver också 5 Mbps-anslutningen.