Vad är skillnaden mellan Apple iPad och Samsung Galaxy Pad?

Sedan lanseringen 2010 har Apple iPad haft en dominerande ställning på marknaden för surfplattor och svarade för över 61 procent av försäljningen av mediatabletter över hela världen 2012, enligt IT-forsknings- och rådgivningsföretaget Gartner. Men Android-surfplattor som Samsungs Galaxy Pad vinner snabbt mark. Samsung Galaxy Pad är en av de avancerade Android-surfplattorna och konkurrerar direkt med iPad.

Processor

IPad använder en egen processor designad av Apple. Dess A5X-chip har två processorkärnor som körs på 1 GHz och fyra grafikkärnor. Samsung Galaxy Tab 10.1, å andra sidan, använder ett hämtat NVIDIA Tegra 2-chip, som också körs på 1 GHz.

Visa

Apple iPad levereras med ett visningsalternativ - en 9,7-tums skärm med ett bildförhållande på 4: 3 och en upplösning på 2048 gånger 1536 pixlar. Samsung gör Galaxy Tab i några olika skärmstorlekar och stilar. 7-tumsversionen har en widescreen på 1024 x 600 pixlar, medan den 7,7-tumsversionen använder en organisk ljusdiodskärm med en något högre upplösning på 1280 x 800 pixlar. Samsungs största surfplatta, Galaxy Tab 10.1, har en något större skärm än iPad, men har en betydligt lägre 1280 x 800 bredbildsupplösning.

Anslutningar, kameror och sensorer

IPad och Galaxy Tab 10.1 har båda 3,5 mm hörlurs- och mikrofonuttag och 30-tums dockningsanslutningar. Mindre Galaxy Tab-surfplattor har en anslutning för ett flyttbart minneskort, så att du kan uppgradera deras minne. Varje surfplatta har en framåtvänd kamera, men iPads 0,3-megapixelkamera ligger bakom Galaxy Tabs 1,3- till 2,0-megapixelkameror. IPad 5,0-megapixels bakre kamera har en högre upplösning än de på Galaxy Tab, som sträcker sig från 3,0 till 3,2 megapixlar, även om vissa Samsung-enheter lägger till en liten LED-blixt. Båda typerna av surfplattor har inbyggda accelerometrar, gyroskop och omgivande ljussensorer.

Operativsystem och programvara

Samsung Galaxy Tab-tabletter kör olika versioner av Googles Android-operativsystem och fungerar med Android Market, även känd som Google Play Store. iPads kör Apples iOS och stöder App Store. Medan iPad har inbyggda tittare för Microsoft Office-filer, kommer Galaxy Tab 10.1 med Polaris Office förinstallerat, så att du både kan visa och redigera affärsdokument direkt när det kommer ur lådan.