Tar FaceTime upp datatiden?

Operatörsstöd för Apples FaceTime-videosamtalstjänst har skapat mycket förvirring om hur exakt FaceTime fungerar när det gäller data och minuter i en iPhones månadsplan. Medan det ursprungligen inte fanns något sätt att använda FaceTime på ett sätt som åt din dataplan, möjliggör operatörer nu FaceTime-samtal över ett 3G- eller 4G-nätverk, vilket innebär att det finns fall att det kommer att konsumera data från din plan.

Grundläggande om FaceTime

FaceTime är Apples videochattapplikation som stöds av vissa modeller av dess iPhone, iPod Touch, iPad och dess Mac-datorer. Du kan starta tjänsten genom att öppna en FaceTime-app och "ringa" e-postadressen för dessa enheter eller genom att ringa telefonnumret på en iPhone. För att stödja samtalet måste du vara ansluten till ett Wi-Fi- eller mobildatanätverk. Anslutningstypen avgör om det finns några kostnader för dig.

Wi-Fi-användning

För att använda FaceTime utan att konsumera din personliga dataplan måste du ansluta enheten till ett hem eller annat Wi-Fi-nätverk. Wi-Fi-nätverk som använder en internetanslutning som tillhandahålls av din kabel- eller DSL-leverantör kommer inte åt din iPhone eller iPads mobildataanslutning och skickar inte information över det mobila nätverket, så ingen kostnad kommer att uppkomma. Att använda ett Wi-Fi-nätverk som tillhandahålls av en smartphone som fungerar som en Wi-Fi-hotspot kommer dock att använda data från planen för hotspot-enheten.

Användning av mobilnätverk

Enligt Apple stöder alla större mobiltelefonoperatörer i USA FaceTime-videosamtal i sina datanätverk, även om vissa som AT&T har stöd begränsat till specifika dataplaner. Det betyder att du kan aktivera ett FaceTime-samtal när du inte är ansluten till Wi-Fi och dessa samtal kommer alltid att konsumera data i din dataplan. Kontrollera nätverksstatusikonen på iPhone eller iPad för att se vilken typ av nätverk du är ansluten till; en 3G- eller 4G-ikon betyder att du laddar.

Byt samtal

Ett område med förvirring kommer när du redan är i ett röstsamtal men sedan aktiverar FaceTime för att ha en videochatt eftersom detta potentiellt använder dina data. Samtalet kommer initialt att använda dina röstminuter, men byte till ett FaceTime-samtal kommer åt ditt datanätverk och slutar använda dina röstminuter. Om du är ansluten till Wi-Fi kommer du inte att debiteras. om inte, kommer det att räknas till ditt datalock.