Ställa in ett ljudsystem med flera rum

I de flesta hem lyssnar folk på sitt ljud- eller underhållningssystem i ett enkelrum. Andra kan installera det primära ljudsystemet i vardagsrummet och en mindre stereo eller boom-box bärbar i sovrummet. De som vill njuta av sina favoritlåtar i andra rum i hemmet, som köket, den eller garaget, använder ofta en mindre radio eller höjer bara volymen på huvudljudsystemet. Om du vill konsolidera ditt hemmaljud till ett enda system kan du lyssna på musik - och i vissa fall styra musikkällan - från vilket rum som helst i ditt hus med trådbunden och trådlös teknik.

Multi-Zone mottagarinställning

Steg 1

Köp en mottagare med flera zoner. Med den här komponenten kan du köra högtalare till flera rum i ditt hem samt styra musikkällan från något av dessa rum. Du kan även lyssna på olika musik i de olika rummen i ditt hem med funktioner för flera zoner. Denon DRA-397 har fått höga betyg från recensenter i prisklassen under 500 dollar. Andra mottagare som har vunnit beröm inkluderar Onkyo TX-NR809 (under- $ 1000) och Pioneer SC-97 (under- $ 1500).

Steg 2

Köp ett kompatibelt surroundljudhögtalarsystem om du inte redan har ett. Mottagare med flera zoner fungerar vanligtvis genom att spela musik i sekundära zoner över de bakre satellithögtalarna. Det betyder att om du har ett 5.1-högtalarsystem kan du bara använda tre av högtalarna i huvudlyssningsrummet eftersom du måste installera vänster och höger bakre kanalhögtalare i det andra rummet. Så om du vill installera och styra mottagarens utgång i huvudlyssningsrummet och ytterligare två zoner kan du inte använda ett 5.1-högtalarsystem. En installation med tre zoner (huvudlyssningsrummet och ytterligare två zonrum) kräver minst ett 7.1-högtalarsystem. Vissa avancerade mottagare, till exempel Onkyo TX-NR809 och Pioneer SC-97, gör att du kan använda alla satellithögtalare i huvudlyssningsrummet medan du kör ytterligare par till andra zoner. Om du köper en avancerad multizonsmottagare måste du köpa ett extra högtalarpar för varje zon eller rum där du vill lyssna på musik.

Steg 3

Anslut strömkabeln för mottagaren med flera zoner till ett överspänningsskyddat uttag eller remsa. Anslut den medföljande antennkabeln till “Antenna” eller “FM Tuner Antenn” -porten på mottagaren.

Steg 4

Anslut en DVI-, HDMI- eller RCA-videokabel till porten märkt “Video In” eller “Video 1” på baksidan av din TV. Anslut den andra änden av kabeln till den matchande porten märkt "Video Out" på baksidan av mottagaren.

Steg 5

Anslut en HDMI- eller RCA-kabel till "Video Out" -porten på din DVD- eller Blu-ray-spelare. Anslut den andra änden av kabeln till “DVD” eller “Video 1” -porten på mottagaren.

Steg 6

Anslut din videobandspelare och spelkonsol till mottagaren om så önskas med hjälp av “Video 2” eller “Axially” -portarna efter behov.

Steg 7

Ta bort och lossa högtalarkablarna från lådan som innehåller surroundhögtalarna. Ta bort högtalarna och lokalisera placeringsetiketterna på baksidan av varje högtalare. Leta efter etiketter som ”Front-Right”, ”Center” eller liknande. Matcha etiketterna på de medföljande ledningarna med de märkta portarna på baksidan av varje högtalare. Anslut kablarna till högtalaranslutningarna och se till att du ansluter “+” - kabeln till den röda terminalen på högtalaren och “-” - kabeln till den svarta terminalen.

Steg 8

Placera högtalarna på lämpliga platser i ditt lyssningsrum. Vissa mottagare med flera zoner låter dig använda hela surroundljudhögtalarna medan du använder ett extra par vanliga högtalare i varje anslutet zonrum. Andra mottagare med flera zoner kräver att du tar två högtalare bort från huvudlyssningsrummet för varje sekundär zon du vill använda. Om din mottagare inte tillåter dig att använda alla surroundhögtalare för flera zoner, ta därför bort två högtalare från enheten för varje ytterligare rum och placera de återstående satelliterna i huvudlyssningsrummet. Om ditt högtalarsystem består av sju satelliter och en subwoofer, ta bort fyra bakre kanalhögtalare för det andra och tredje rummet som du planerar att använda som sekundära zoner.

Steg 9

Matcha etiketterna på ledningarna för högtalarna i huvudlyssningsrummet med de på baksidan av mottagaren. Anslut till exempel “Front Right” -kabeln till terminalen märkt “Front Right” på baksidan av mottagaren. Anslut ledningarna till mottagarens baksida och se till att du matchar polariteten “-” och “+”.

Steg 10

Placera ett par högtalare i varje ytterligare rum eller zon där du vill höra musik och kontrollera mottagaren. Anslut kablarna från högtalarparet i den första extra zonen till högtalaranslutningarna märkta “Zone 1” eller “Zone 1 Out.” Anslut högtalarna från den andra zonen till “Zone 2” eller “Zone 2 Out.” Anslut ytterligare högtalarpar för andra zoner efter behov.

Installera batterierna för fjärrkontrollen som medföljer mottagaren. Använd fjärrkontrollen för att slå på systemet och slå på din CD / DVD-spelare. Sätt i en musikskiva i spelaren och tryck på "Spela upp". Tryck på “Zone 1” på mottagarens fjärrkontroll - musiken slutar spela i huvudlyssningsrummet och börjar spela i det sekundära zonrummet. Om du trycker på “CD / DVD” på fjärrkontrollen eller mottagarens framsida spelas musiken i båda rummen samtidigt. För en tre-rumsinställning, tryck på "Zon 1", sedan "Zon 2" och tryck sedan på "CD / DVD" -knappen för att spela musik i alla tre zonerna. Alternativt, om fjärrkontrollen har en "All Zones" -knapp, kan du trycka på den för att spela musik från samma källa i alla anslutna rum.

Anslut trådlösa högtalare

Steg 1

Stäng av stereomottagaren.

Steg 2

Placera ett par trådlösa högtalare i ett annat rum där du vill lyssna på musik bort från ditt primära lyssningsområde. Se användarhandboken eller manualen för högtalarna för att bestämma det maximala frekvensområdet från sändaren till varje högtalare. Placera inte de trådlösa högtalarna för långt borta från din mottagare eller ljudet kommer inte att spela över dem. De flesta trådlösa RF-högtalare använder samma 900 MHz frekvensområde som används av många trådlösa telefoner och har en räckvidd på cirka 150 till 300 fot. Se användarhandboken för dina trådlösa högtalare för att bestämma det optimala och maximala placeringsavståndet från den trådlösa mottagaren.

Steg 3

Anslut ledningarna från den trådlösa sändaren till uttagen "Speaker Out" på mottagarens baksida. Om mottagaren har ett “Auxiliary” - eller “Speaker B” -plint, anslut kablarna från sändaren till det blocket. Om mottagaren bara har en uppsättning högtalarutgångar vrider du ledningarna från sändaren med de från dina befintliga högtalare och gör sedan anslutningen. När du ansluter ledningarna från sändaren, se till att ansluta ledningarna märkta "Vänster" och "Höger" korrekt och matcha polariteten "+" och "-".

Anslut nätadaptern för den trådlösa sändaren till ett överspänningsskyddat uttag. Slå på den trådlösa sändaren. Slå på stereon och välj en musikkälla. Tryck på "Play" på din CD / DVD-spelare eller använd radiofunktionen på mottagaren. Musik spelas över huvudhögtalarna som är anslutna till stereon och de trådlösa högtalarna du installerade.