Vad är den teoretiska maximala kapaciteten för Wi-Fi?

Genomströmning med Wi-Fi är inte samma sak som din internetanslutningshastighet. Genomströmning mäter hur snabbt du kan överföra data mellan två enheter i det lokala trådlösa nätverket. Den maximala teoretiska genomströmningen i ditt nätverk beror på de standarder som stöds av din utrustning. Av flera tekniska skäl kommer de faktiska hastigheterna du uppnår att vara lägre än det teoretiska maximumet.

Äldre Wi-Fi-standarder

Två huvudsakliga Wi-Fi-standarder publicerades före 2009. 802.11b-standarden har en maximal teoretisk genomströmning på 11 megabit per sekund. 802.11g-standarden har en maximal teoretisk genomströmning på 54 megabit per sekund. 802.11a-standarden har också en maximal teoretisk genomströmning på 11 megabit per sekund; Observera att den fungerar på 5 GHz-frekvensen snarare än 2,4 GHz-frekvensen för de andra två.

Nyare Wi-Fi-standarder

Det finns mer variation i den maximala teoretiska genomströmningen av de senaste Wi-Fi-standarderna. 802.11n-standarden kan stödja en maximal teoretisk genomströmning på 600 megabit per sekund, men bara om din router är konfigurerad på ett visst sätt för att överföra data över flera kanaler samtidigt. Vissa routrar kommer endast att kunna stödja teoretiska maximalt 150, 300 eller 450 beroende på deras konfiguration. 802.11ac-standarden har en teoretisk maximal hastighet på 1300 megabit per sekund. Observera att 802.11n kan fungera på både 2,4 GHz och 5 GHz-frekvenser, medan 802.11ac endast är 5 GHz.

Inneboende begränsningar

Även under perfekta förhållanden kan du inte uppnå maximal teoretisk genomströmning som en verklig överföringshastighet. En anledning till detta är att genomströmningssiffran täcker all trafik både fram och tillbaka, vilket innebär att du vid full hastighet inte kan ha enhet A som skickar data till enhet B och enhet B samtidigt som bekräftar att enhet A har tagit emot data. En annan anledning är att data skickas i paket som innehåller information (lite som en förpackningsnot och checklista i ett paket); den här rubrikinformationen räknas till genomströmningen och minskar därmed den hastighet med vilken data du faktiskt vill överföra transporteras.

Praktiska begränsningar

Genomgångssiffrorna förutsätter perfekta förhållanden. I själva verket påverkas hastigheten av avståndet över vilket informationen färdas och huruvida du har några fysiska barriärer som väggar eller tak, särskilt om de innehåller metall. Signalerna kan också sakta ner av annan trådlös information i området, såsom signaler från babymonitorer, trådlösa telefoner och mikrovågor. denna störning är mycket mindre av ett problem på 5 GHz-frekvensen.