Kan en Garmin-karta laddas till mer än en GPS?

Stora GPS-tillverkare som Garmin drar nytta av ett antal intäktsströmmar. Förutom försäljningen av fysiska GPS-enheter tjänar de mycket av sina intäkter från premiumtjänster, programvaruappar, hårdvarutillbehör och försäljning av kartor. Vissa kartor kan delas mellan flera Garmin-enheter, medan andra är begränsade till en enda enhet. Innan du köper är det viktigt att förstå skillnaderna.

Kartor på DVD / CD

Många av Garmins kartor finns i form av optiska DVD-ROM- eller CD / ROM-skivor. För att använda dem behöver du en dator med en optisk enhet och Garmins gratis BaseCamp-programvara eller den äldre MapSource-produkten. De flesta kartor som säljs på skivan måste vara upplåsta efter köpet, och som en del av den processen är de nycklade till en enda Garmin-enhet. Detta är en nackdel om du äger flera enheter, men det finns också motsvarande fördelar. Du har full tillgång till kartorna i BaseCamp för ruttplaneringsändamål och kartorna kan hållas uppdaterade genom regelbundna nedladdningar från Garmin.

Nedladdade kartor

Om du inte har en optisk enhet i din dator eller vill ha en uppsättning kartor som inte bärs av återförsäljare i ditt område, är ett andra alternativ att ladda ner kartor direkt från Garmins webbplats. Du kan ladda ner kartor direkt till din enhet över luften, om den är ihopkopplad med en kompatibel mobiltelefon eller till din dator om kartan är kompatibel med BaseCamp. När du låser upp den nedladdade kartan är den nycklad till en specifik Garmin-enhet och kan inte delas med andra. Kartor i City Navigator-serien kan inte uppdateras och kräver en ny nedladdning till det vanliga priset när de blir föråldrade.

Kartor på SD-kort

Om dina Garmin-enheter har en SD-kortplats för minneutvidgning har du möjlighet att köpa kartor i det här formatet också. En stor fördel med kartor i detta format är att de inte är låsta på en enda enhet. Du kan dra kortet fysiskt från en enhet och sätta in det i en annan och ha full tillgång till kartorna. Du kan inte läsa eller använda datakortkartor i BaseCamp, så du är begränsad till att planera och redigera data på din GPS-enhet. Som med nedladdade kartor har datakort ingen uppdateringssökväg och måste bytas ut när de är föråldrade.

Tredjeparts kartor

Tredjepartsleverantörer erbjuder Garmin-formaterade kartor för användning i din mobila enhet. Licensiering för dessa kartor varierar mycket, så det är viktigt att du läser det finstilta innan du gör ditt köp. Vissa, särskilt OpenStreetMap-projektet, gör sina kartor fritt tillgängliga för delning mellan användare och enheter. Andra är kommersiella produkter riktade mot nischmarknader som jägare och följer Garmins ledning när det gäller att låsa sina kartor på en enda enhet. Ytterligare upplåsningskoder är dock ofta tillgängliga och vissa leverantörer kan erbjuda rabatterade priser för ytterligare enheter.