CSS-avkodningsverktyg

Utvecklat av DVD Copy Control Association, CSS eller Content-Scramble System, är ett verktyg för digital rättighetshantering som används för att kryptera DVD-skivor för att förhindra piratkopiering. Även om de första tolkningarna av Digital Millenium Copyright Act hindrade slutanvändare från att använda CSS-avkodarverktyg för att kopiera DVD-skivor, tillkännagav Library of Congress under 2010 ett undantag som tillåter DVD-ägare att göra kopior för personliga eller pedagogiska ändamål under rättvis användning.

DVDx

DVDx är en gratis programvara med öppen källkod, plattformsoberoende, byggd ovanpå FFMpeg och MEncoder. DVDx tillåter användare av Windows, OS X och Linux att göra DVD-skivor till skivbilder för personlig säkerhetskopiering eller avkoda CSS-strömmar för att förbereda video för omkodning. DVDx kan skriva till en mängd olika digitala videoformat, inklusive VCD, H.264, FLV, Ogg Theora, QuickTime, MPEG-4, DiVX och Xvid. Förutom att stödja specifika videokodek har DVDx ett antal förinställningar för att optimera video för smartphones och andra enheter som inte är DVD-uppspelning.

AnyDVD

AnyDVD är en gratis CSS-avkodare för Windows. Förutom CSS kringgår AnyDVD också Rovis egenutvecklade Macrovision DVD-skyddsteknik. Till skillnad från de andra verktygen som diskuteras i den här artikeln kan AnyDVD avkoda CSS i realtid, vilket gör det möjligt för användare att spela kommersiella DVD-skivor från alla regioner utan att behöva kopiera och omkoda dem först. AnyDVD kan också rippa DVD-skivor för att göra kopior av rättvis användning för personlig säkerhetskopiering.

Handbroms

Handbrake är ett gratis verktyg med öppen källkod som kan koda DVD-video till en mängd olika digitala videoformat, inklusive MKV, Ogg Theora, H.264 och MPEG-4. Handbroms stöder PAL och NTSC och fungerar med en mängd olika bildhastigheter, inklusive video kodad med 23,976, 24, 29,976 och 30 bilder per sekund. Handbroms kan också spara undertexter och kopiera DVD-struktur inklusive menyer och kapitelmarkörer. Även om Handbrake-utvecklarna kallar det en "transcoder" snarare än en "ripper", kan Handbrake kopiera några kommersiella, CSS-kodade DVD-skivor. Handbroms finns för Windows, OS X och Linux.

Avisynth med DGMPGDec

DGMPGDec är en MPEG-avkodare för Windows som skapats för att hantera ramdroppsproblem med open source-avkodningsverktygen MPEG2Dec och DVD2AVI. I stället för att arbeta som en fristående applikation, kör DGMPGDec som ett skript med den fria och öppna källkodsramservern, Avisynth. Avisynth körs som en serie av körbara, textbaserade skript. Eftersom Avisynth inte har något grafiskt användargränssnitt kan det vara ett dåligt val för användare utan tidigare datorprogrammeringsupplevelse att använda det med DGMPGDec för CSS-avkodning.