Grundläggande princip för RFID

Radio Frequency IDentification, eller RFID, är ett billigt, praktiskt sätt att identifiera och hålla reda på nästan vad som helst - från vilda djur till varor i ett lager. Tekniken är inriktad på elektroniska "taggar" som lagrar data och svarar på en radiofrekvensläsarenhet. Läsarens signal utlöser omedelbart taggen, som överför dess data. RFID-taggar använder ingen ström och kostar några öre vardera.

RFID-tagg

En RFID-tagg är en elektronisk enhet som är ungefär lika stor som riskorn. Taggen innehåller en antenn och ett mikrochip med datalagring. När antennen tar emot en specialradiosignal vaknar mikrochipet och använder antennen för att skicka ett eget meddelande. En tagg kan lagra upp till 2 kB data, mycket mer än streckkoder, som också används för att spåra objekt. Eftersom systemet använder radiovågor fungerar en RFID-tagg fortfarande när den är inbäddad i ett objekt eller förpackad i en behållare. Med rätt radiosignal kan du programmera om en RFID-tagg med ny information, vilket gör den återanvändbar och användbar för en mängd olika uppgifter.

RFID-läsare

En RFID-läsare kombinerar funktionerna hos radiosändare, mottagare och datagränssnitt. Sändaren aktiverar taggen, mottagaren läser taggens svar och gränssnittet skickar information till en dator eller annan utrustning. Läsarnas storlek och konfigurationer varierar; vissa är handhållna enheter, andra är stationära, såsom stölddetekteringsanordningar vid en butiks utgång. En stationär läsare sänder vanligtvis sin signal kontinuerligt och väntar på att en tagg ska passera inom några meter, vid vilken tidpunkt taggen skickar sina data.

Datahämtning

En dator hämtar data som skickas till den av RFID-läsaren. Datorn kan visa taggens data direkt, eller så kan den leta upp data i en större, separat databas. Till exempel använder en fabrik RFID-taggar för att hålla reda på bildörrar. När en lastbil levererar dörrar till lastbryggan, läser en läsare taggarna och skickar informationen till en dator. Datorn hittar taggsposten i en databas och markerar posten som "mottagen". När arbetare målar dörrarna skannar en annan läsare dörrarna och markerar deras poster som "målade". På detta sätt kan fabriksledningen bestämma exakt hur många dörrar den har och hur många som är färdiga.

Användningar

Många företag använder RFID-taggar för att spåra varuflöde genom lager, distribution och detaljhandel. Vid återvinning kan de till och med spåra returnerade varor. Taggarnas lilla storlek gör dem idealiska för att spåra husdjur. En veterinär kan implantera taggen precis under djurets hud och programmera taggen med ägarens namn och adress. Säkerhetsföretag placerar taggar i åtkomstkort. En läsare upptäcker kortets närvaro i fickan och låser automatiskt upp dörrar och tänder lampor.