Vad är AMVA?

Advanced-MVA är en panelteknik utvecklad av AU Optronics, eller AUO, en taiwanesisk tillverkare av skärm- och skärmprodukter. Det finns många olika typer av platt panel - som TN, IPS och tidigare VA-linjer - och AMVA utvecklades för att åtgärda några av bristerna i de tidigare VA- och MVA-produkterna.

Historik för VA- och MVA-paneler

Vertical Alignment-paneler utvecklades av Fujitsu 1996. Tekniken drabbades dock av begränsade betraktningsvinklar, så ytterligare arbete fokuserade på att förbättra det. 1998 utvecklade Fujitsu paneler med flera domäner för vertikala justeringar, vilket gav kraftigt förbättrade betraktningsvinklar och snabba svarsfrekvenser för tiden. Denna paneltyp hade höga kontrastförhållanden och djupt svart färgdjup, vilket förblev som fördelar med senare MVA-tekniker. Senare började svarstiderna släpa efter TN-paneler, så utvecklare fokuserade på det samtidigt som de förbättrade färgåtergivningen.

AMVA Fördelar

AMVA-paneler försöker åtgärda problemen med tidigare tekniker, inklusive färgtvätt och färgdistorsion, genom att använda fler domäner än vanliga MVA-paneler. Denna teknik ger extremt höga kontrastförhållanden, vilket gör användaren bekvämare att se och kan vara lättare för ögonen. AMVA-paneler har extremt djupt svart färgdjup. Dessutom är energiförbrukningen ofta lägre på grund av bakgrundsbelysningsmodulen och den höga celltransmittansen, vilket sänker antalet använda lysdioder.

Nackdelar

Medan responstiderna för AMVA-paneler är snabbare än tidigare teknik, ligger det fortfarande efter nuvarande TN- och IPS-baserade skärmar. Betraktningsvinklar är bättre än TN-paneler, men fortfarande inte lika bra som IPS-teknik. Det finns vanligtvis en märkbar kontrastförskjutning utanför mitten vid bredare betraktningsvinklar. AMVA-paneler anses ofta vara en mellanväg mellan prestanda för billiga, billiga TN-paneler och avancerade IPS-baserade skärmar.

TN- och IPS-paneler

TN är en äldre och billig panelteknik som var den första som användes allmänt på marknaden för konsumentdisplayer. TN-paneler har mycket bra svarstider och erbjuder höga uppdateringsfrekvenser, men de har extremt begränsade betraktningsvinklar, särskilt vertikalt. På TN-paneler finns det stora kontrastförskjutningar och färgförvrängning vid jämnvinklade vinklar. I andra änden av paneltekniken har IPS-paneler traditionellt haft långsammare svarstider än TN-paneler, samtidigt som de har mycket bättre färgåtergivning och bredare betraktningsvinklar.