Vad är skillnaden mellan fiberoptik och DSL-internettjänst?

När kraven på högre bandbredd ökar fortsätter både telefonbärare och kabelleverantörer att förbättra sin infrastruktur. Kabelleverantörer har inte längre monopol på fibertjänster och telefonbärare erbjuder nu denna tjänst i många större storstadsområden. Vilken inverkan har fiberoptik på internettjänsten och är det vettigt att uppgradera från DSL? Här är några fakta om de två teknikerna och några faktorer att tänka på.

Grundläggande om DSL

DSL, eller Digital Subscriber Line, använder högfrekventa digitala signaler över befintliga koppartelefonlinjer för att transportera data direkt från telefonbolagets växlingsstation till bostadshus. Bandbredden sträcker sig från 1,5 till 6 MBPS nedströms men endast 64 till 640 KBPS (0,064 till 0,640 MBPS) uppströms. Tjänsten är alltid på och varje hem har exklusiv användning av sin linje från hus till huvudkontor. Datorer och andra enheter ansluter via Ethernet-kabel eller Wi-Fi med ett DSL-modem.

Grunderna för fiberoptik

Fiberoptiska kablar bär Internet, röst och video samtidigt över en enda optisk fiber med modulerat ljus istället för elektricitet. Till skillnad från koppartråd lider inte optisk kabel av elektriska störningar och har mycket högre bandbredd. Hastigheter till prenumeranter på hemmet kan nå 40 MBPS nedströms och 5 MBPS uppströms, men varje linje kan delas av många hushåll så bandbredden varierar beroende på konkurrerande trafik.

Anledningar att uppgradera

DSL-tjänsten fungerar bra för typiska hemanvändningar på Internet som tillfällig surfning, e-post, skolundersökning, sociala nätverk och tillfällig video. De som ställer större efterfrågan på sitt internet kanske tycker att det är vettigt att uppgradera till fibertjänst. Dessa konsumenter kan inkludera telependlare, hårda kärnvideospelare och webbutvecklare. Den största fördelen kommer de som spenderar mycket tid på att ladda upp data, eftersom DSL har extremt begränsad uppströms bandbredd.

Nästa våg

DSL är en lämplig tjänst för de flesta hemprenumeranter, men ny videoteknik och molntjänster är på väg. En mängd internetbaserade videotjänster som NetFlix stressar redan bandbreddskåp och ny IP-TV kan behöva mer hastighet än DSL klarar. Online-säkerhetskopiering, bilddelning, dropboxar och andra molnbaserade tjänster kommer att beskatta DSL: s kapacitet uppströms och vi kan ännu inte föreställa oss vilka andra nya internettjänster som väntar i horisonten.