Hur kan någon känna till din plats på en iPhone?

Många smarttelefonanvändare ger inte platstjänster en andra tanke; enligt ISACA lämnar 58 procent av användarna platstjänster påslagna när de använder sin telefon. Med så många appar som samlar in och visar platsinformation är det enkelt för användarna att se var du och din iPhone har varit. Genom att vara medveten om hur appar samlar in din information kan du använda din iPhone säkert utan att berätta för världen vart du ska.

Platstjänster i iOS

IPhone använder "Location Services" för att referera till filten med GPS, Wi-Fi och mobilbaserad platsinsamling. Med platstjänster påslagen berättar din iPhone i princip varje app som lyssnar var du har varit. Det här är inte alltid en dålig sak - verktyg som Hitta min iPhone beror på platstjänster för att hitta din iPhone om den saknas eller är stulen. Men när du har aktiverat platstjänster hämtar och sänder även andra appar din platsinformation.

Applikationer och platstjänster

De flesta sociala appar har platsbaserade verktyg. Om du till exempel har aktiverat alternativet lägger Twitter till din plats i tweets från Twitter-appen på din iPhone. Facebook kan också lägga till din platsinformation i inlägg och till meddelanden som du skickar i appen. Andra appar använder din platsinformation av icke-sociala skäl; Maps-applikationen använder platsinformation för att beräkna vägbeskrivningar och Siri använder platstjänster när du ger dig information om saker i närheten.

Geo-plats i foton

Om du använder din iPhone för att ta bilder och publicera dem online avslöjar du din plats på ett annat sätt: i den geografiska platsinformationen inbäddad i fotot. När du tar en bild med positionstjänster aktiverade lägger iPhone till din exakta GPS-position när bilden togs till EXIF-data. Dessa data kan sedan läsas - det är lika enkelt som att högerklicka på fotot i Utforskaren och kontrollera egenskaperna för fotot.

Stänger av platstjänster

Platstjänster är aktiverade som standard på iPhone, men du kan välja att stänga av dem om du är orolig för din integritet. Öppna "Inställningar" på din iPhone, gå till "Sekretess" och välj "Platstjänster". Du kan stänga av alla platstjänster eller stänga av platstjänster för vissa appar medan du låter den vara på för andra. Du kan till exempel inaktivera platstjänster i Facebook och i Camera-appen medan du fortfarande låter dem vara på för Maps och Siri. Om du inaktiverar alla platstjänster kommer du inte att kunna använda appar som är beroende av dem.