Har iPad ett gyroskop?

Apple släppte sin första iPad-surfplatta 2010 bland mycket fanfare. Tabletten innehöll en massa intuitiva gester och inkluderade möjligheten att justera skärmorienteringen genom att luta den. Spelare gillade särskilt flexibiliteten och har fyllt Apps Store med tusentals spel som utnyttjar iPad: s exceptionella upplösning och skärmvariabilitet. Eftersom Apple har utvecklat ytterligare iPad-modeller har företaget förbättrat tekniken.

Den första iPad

Den första iPad-modellen innehöll inget gyroskop. Istället använde den en accelerometer. Den här lilla enheten känner av iPad-rörelsen och justerar skärmen därefter. Denna teknik används också för att spela in rörelse som att gå eller springa och används i vissa fitness-stegräknare-appar för iPhone- och iPod-enheter.

Skillnaden mellan accelerometer och gyroskop

En accelerometer mäter ett objekts rörelse eller orientering medan ett gyroskop detekterar objektets vinkel, hastighet och rörelse. I en iPad kombineras informationen från både accelerometern och gyroskopet i en process som kallas sensorfusion. Sensorfusion möjliggör för iPad-programvaran att snabbt och exakt upptäcka rörelse och andra sensoriska data.

Senare modeller

Från och med iPad 2 innehåller alla iPad-modeller en accelerometer och ett treaxligt gyroskop. Denna teknik förbättrar kraftigt enhetens förmåga att känna av rörelse, lutning, hastighet och surfplattans vinkel. När iPad 2 släpptes för första gången fanns det få appar för att dra nytta av tekniken, men apputvecklare har nu skapat spel, navigeringsprogramvara och andra appar som använder iPad: s gyroskopteknologi.