Hur man använder handhållna GPS-enheter för att mäta yta

GPS-navigationsenheter kan göra mycket mer än att styra dig mellan punkt A och punkt B. Beroende på din modell och dess funktioner kan de också hjälpa dig att undvika trafikstockningar, leda dig till den mest fantastiska utsikten i en statspark eller mäta areal av en bit mark. Din GPS är inte lika exakt som en professionell lantmätare för att beräkna yta, men den är ändå användbar som en snabbreferens. Vissa modeller utför beräkningen åt dig, annars kan du göra matte själv.

Garmin GPSMAP 62

Steg 1

Se till att Garmin har nya batterier och ta den utomhus. Slå på enheten och vänta medan den får en satellitsignal. Ett frågetecken blinkar på skärmen tills satelliterna finns.

Steg 2

Res till det område du vill mäta. Från huvudmenyn väljer du "Area Calculation" och sedan "Start".

Steg 3

Gå runt kanterna på det område du vill mäta. GPS registrerar din position regelbundet och spårar avståndet du har gått i varje riktning.

Tryck på "Beräkna" på handenhetens meny. Om areamätningen uttrycks i en annan enhet än tunnland, tryck på "Ändra enheter" och sedan på "Enter". Välj "Acres" som din enhet och tryck sedan på "Enter" igen för att visa resultatet.

Manuell beräkning

Steg 1

Ställ in din handenhet för att starta ett nytt spår. Till exempel på en Magellan Explorist 310 trycker du på "Tillbaka" från din kartskärm och väljer "Start". Bekräfta att du vill rensa det aktuella spåret och starta ett nytt.

Steg 2

Gå omkretsen av det område du vill mäta. När du är klar, se spåret på din karta och skriv ner dess mått.

Steg 3

Beräkna ytan för en kvadratisk eller rektangulär egenskap genom att multiplicera dess längd med dess bredd. Om området till exempel är 600 fot djupt och 80 fot brett är området 48 000 kvadratmeter. För en triangulär egendom, dela det området med hälften. För att mäta avlånga, polygoner eller andra komplicerade former, dela dem i rektanglar, trianglar eller halvcirklar och beräkna kvadratfilmen för varje del separat.

Dela kvadratmeter med 43 560, antalet kvadratmeter i en tunnland. I exemplet som ges tidigare motsvarar 48 000 kvadratmeter ungefär 1,1 tunnland.