15 kortkommandon som alla borde veta

Hur viktigt är kortkommandon? Kan du inte bara använda en mus för allt? Genvägar kallas det av en anledning - de sparar tid. Och eftersom de flesta verkar vara helt omedvetna om de flesta av de bästa tidsbesparande genvägarna på datorn har jag sammanställt de bästa för dig idag.

Ctrl + F för Sök

Låt oss börja med en av de mest användbara kortkommandona av alla: Ctrl + F.. Några av er där ute rullar nu ögonen, men det borde du inte vara - en Google-anställd har uppgifter som visar att 90 procent av människor aldrig använder Ctrl + F-kortkommandot.

Tryck på Ctrl + F i nästan alla applikationer - till exempel din webbläsare - och du kan börja skriva för att hitta text på sidan eller dokumentet. Ja, de flesta verkar helt enkelt skumma över webbsidor för att hitta vad de letar efter precis som de skulle göra på ett pappersdokument, snarare än att använda den mycket effektivare sökningen.

Ctrl-F är dock för mer än bara webbläsare. Jag har till och med sett det fungera i applikationer som inte visar "Sök" -alternativet i deras menyer - det är som en hemlig tangentbordsgenväg som kan få dig direkt till ett programs sökfunktion, oavsett om det verkar ha en. (Mac-användare använder kommandotangenten istället för Ctrl-tangenten.)

15 kortkommandon som alla borde veta

Grundläggande navigering

Alt + Tab borde vara en ganska välkänd tangentbordsgenväg nu, men visste du att du kan använda Ctrl + Tab att växla mellan öppna flikar i din webbläsare? Ctrl + Skift + Tab cyklar i omvänd ordning. Detta är i grunden en Alt + Tab för webbläsare eller andra applikationer med flikbaserade gränssnitt.

På tal om webbläsarflikar kan du trycka på Ctrl + T. för att snabbt öppna en ny - detta fokuserar adressfältet så att du omedelbart kan börja skriva en sökning eller webbadress. För att fokusera adressfältet på din nuvarande flik, tryck på Ctrl + L.. Stäng den aktuella fliken genom att trycka på Ctrl + W. (Mac-användare använder Command istället för Ctrl för de flesta av dessa genvägar, dock Ctrl + Tab är detsamma på en Mac.)

Kopiera, klipp ut och klistra in text

Glöm inte det Ctrl + C för kopia, Ctrl + X för Cut och Ctrl + V. för Klistra in är viktiga genvägar för att arbeta med markerad text. Det är mycket snabbare att välja text med musen, tryck på Ctrl + X, klicka någonstans i ett dokument och tryck sedan på Ctrl + V. än det är att klicka på menyerna Klipp ut och klistra in med musen.

Dessa betraktas också som ganska grundläggande kortkommandon, men jag har sett att människor använder Microsoft Office helt med musen och använder tangentbordet endast för att skriva ord och når musen när de vill kopiera eller klistra in text. Det tar bara längre tid.

Många användbara kortkommandon gör det lättare att arbeta med text - en annan är det Ctrl + Z, som är "ångra". Den ångrar den senaste ändringen, så att du snabbt kan återställa en förändring utan att nå musen.

15 kortkommandon som alla borde veta

Flytta snabbt mellan ord

Piltangenterna låter dig flytta markören runt ett textfält - det är Desktop Computing 101. Men visste du att Ctrl-tangenten kan påskynda detta dramatiskt? Du kan till exempel hålla Ctrl och trycka på vänsterpilen en gång för att gå till början av föregående ord. Tryck på den flera gånger för att snabbt gå tillbaka från ord till ord, eller tryck på framåtknappen för att gå till nästa ord.

Detta gör att du kan flytta markören mycket snabbare, så att du inte behöver hålla ned piltangenten, vänta tills markören bläddrar igenom alla siffror och försöka släppa den vid rätt tidpunkt. Ctrl fungerar på samma sätt med upp- och nedpilen och flyttar snabbt markören från stycke till stycke.

Välj Text

Håll ned Skift-tangenten medan du använder andra piltangenter för att välja text. Du kan till exempel hålla ned Skift och trycka på vänsterpilen tre gånger för att välja de tre föregående tecknen. Eller så kan du trycka på Skift + Ctrl + Vänster för att snabbt välja föregående ord genom att trycka på vänsterpil för att välja fler ord. Detta fungerar också med upp- och nedpiltangenterna, så att du snabbt kan välja flera rader.

När du väl har markerat text kan du kopiera eller klippa den med kortkommandona ovan. Med dessa genvägar kan du skriva och redigera ett dokument eller e-post direkt från tangentbordet och hålla händerna på tangentbordet för maximal skrivhastighet - du behöver inte flytta en hand över till musen. Och medan vi håller på med det, Ctrl + A. markerar all text i det aktuella dokumentet eller textfältet.

Det här är inte en fullständig lista - långt ifrån. Om du vill göra något är det stor chans att programvaran du använder innehåller en kortkommando för att göra det. Slå upp kortkommandona som gynnar dig mest så att du kan spara tid och få saker gjort snabbare!

Fotokrediter: Andrew_Writer på Flickr, Google, Loenid Mamchenkov på Flickr