GIF rör sig inte på Tumblr

Den perfekta animerade GIF är ibland inte. Åh, det kan helt inkapsla dina känslor eller det speciella ögonblicket i ditt favorit-tv-program, men sedan laddar du upp det till Tumblr och det vägrar envist att animera. Att radera inlägget innan någon ser det är bara det första steget - efter det fixar du GIF så att problemet inte händer igen.

Orsak och verkan

Tumblr tillämpar strikta gränser för både pixeldimensionerna och filstorleken på bilderna du laddar upp. Speciellt animerade GIF-filer får inte vara bredare än 500 pixlar eller större än en megabyte. Om en animerad GIF överskrider gränsen i filstorlek, dimensioner eller båda ändrar Tumblr automatiskt storleken på den när den har laddats upp. Denna storleksändring är det som gör den animerade GIF till en statisk bild, och det kan inte undvikas förutom genom att ändra din GIF så att den inte överskrider gränsen.

Krymp GIF

Om din animerade GIF är bredare än 500 pixlar bör det första du gör alltid vara att ändra storlek på den, även om den också har mer än 1 MB filstorlek. Detta beror på att pixeldimensionerna för en bild är en av flera faktorer som påverkar dess filstorlek. så att helt enkelt krympa GIF kan vara tillräckligt för att också få sin storlek under maxgränsen. När du har ändrat storlek på GIF, kontrollera dess filstorlek. Om det är mindre än 1 MB, försök ladda upp det till Tumblr igen för att se om problemet är löst.

Minska filstorleken

Om din animerade GIF fortfarande är för stor efter att du har ändrat pixeldimensionerna måste du minska filstorleken. Att göra detta kommer att ta dig lite försök och fel. Du kommer sannolikt att behöva ta bort åtminstone några av ramarna, eller om animeringen är för lång och komplex för att se bra ut med borttagna ramar, dela GIF i två. Att minska antalet färger som används i GIF: s palett kommer också att påverka dess filstorlek, även om GIF kanske inte längre ser lika bra ut med den mindre paletten.

Ladda upp den någon annanstans

Om inget du försöker kan få GIF under gränsen utan att förstöra den, har du ett sista alternativ. Du kan helt enkelt ladda upp filen till en webbhotellstjänst som Imgur, TinyPic eller Photobucket och sedan infoga den i ditt inlägg därifrån utan att ladda upp den till Tumblr. Detta fungerar inte om du vill använda GIF i ett fotoinlägg, men bilder i fotoposter laddas automatiskt upp till Tumblr även om du tar in dem från en webbadress istället för att ladda upp dem från din dator.