Bästa iOS 9 tips & tricks för iPhone, iPad och iPod

I den här artikeln belyser vi de bästa iOS 9 tips och tricks för din iPhone, iPad och iPod. iOS 9 kommer packat med en hel massa nya funktioner som hjälper dig att spara batteritid, multitask, skapa kapslade mappar, dra på dina e-postbilagor och mycket mer.

Bästa tips och tricks för iOS 9

Nedan hittar du de bästa iOS 9 tips och tricks som du kan prova på din iPhone, iPad & iPod inklusive ett ovanligt tips för att skapa kapslade mappar och andra användbara tips för att få ut mesta möjliga av iOS 9 operativsystem.

1. Kapslade mappar

Användare av iOS 9 kan skapa kapslade mappar genom ett fel i programvaran. Skapa kapslade mappar frigör utrymme på din startsida genom att låta dig placera flera appar i en huvudmapp.

Metoden för att skapa kapslade mappar tar lite försök, men när den väl har uppnåtts kan den frigöra mycket utrymme på din hemskärm.

Du kan lära dig mer om detta genom att läsa Hur du skapar kapslade mappar i iOS 9.

2. Organisera aviseringar per app

Genom att organisera aviseringar kan du gruppera dina aviseringar efter varje enskild app. Genom att organisera aviseringar behöver du inte längre läsa igenom en hel lista med aviseringar för att hitta den avisering du letar efter.

Om du till exempel letar efter nya meddelanden från Facebook Messenger behöver du inte längre leta igenom alla dina meddelanden för att hitta Messenger. Leta bara efter rubriken Messenger och under rubriken hittar du alla dina nya meddelanden från Messenger.

Följ stegen nedan för att organisera aviseringar med varje enskild app.

 1. Öppna Inställningar.
 2. Klicka på Meddelanden.
 3. Leta reda på “Group By App” och slå på det med hjälp av reglaget.

3. Använd snabba åtgärder

Quick Actions använder 3D-touch-tekniken som finns i iPhone 6S och 6S Plus för att låta användare ta genvägar. Till exempel kan användare hålla i Camera-appen för att öppna en lista där du frågar om du vill ta en selfie, spela in en video eller ta ett foto.

Användare kan sedan välja selfie och kameraprogrammet kommer att öppna upp den främre kameran så att du kan ta en selfie.

4. Slå på låg effektläge

En av de bästa nya funktionerna i iOS 9 är Low Power Mode eftersom det ökar din iPhone: s batteritid med upp till 3 timmar.

Den här funktionen skickar automatiskt ett meddelande när din iPhone: s batteritid är under 20%, men om du aktiverar den här funktionen tidigare kan du öka din iPhone: s batteritid med mycket mer.

Läs hur du sätter på lågeffektläge i iOS 9 för att lära dig mer om den här funktionen och hur du aktiverar den på din iOS 9-enhet.

5. Håll och dra på ett foto

I iOS 9 kan användare enkelt välja flera foton genom att knacka på den första bilden de vill välja och svepa över andra miniatyrbilder till den sista bilden de vill välja.

Tidigare måste iOS 8-användare välja individuellt varje bild medan de nu bara tar tag i den första bilden och sveper tills de når den sista bilden de vill välja.

Så nästa gång du behöver välja bilder använder du denna snabbmetod för att välja foton istället för att välja varje bild individuellt.

6. Dölj bilder

I iOS 9 kan du dölja specifika bilder som du inte vill att andra ska se på din telefon. Följ bara stegen nedan för att dölja bilder i iOS 9.

 1. Välj de bilder du vill dölja.
 2. Klicka på delningsikonen.
 3. Välj Dölj från alternativen.
 4. Bekräfta att du vill dölja de valda bilderna genom att knacka på dölj.

När de är dolda kan bilderna bara ses från vyn Album och kan också döljas därifrån.

7. Använd tangentbord som styrplatta

Detta snygga knep låter dig konvertera din iPad, iPhone 6s eller iPhone 6s Plus tangentbord till en styrplatta för att flytta markören i ett textdokument runt enklare. Tyvärr fungerar detta trick inte på äldre iPhone-enheter och användare av iPhone 6 och nedan sitter fortfarande fast med att behöva använda förstoringsglaset för att flytta markören runt.

För att använda tangentbordet som en styrplatta, tryck helt enkelt på 2 fingrar på tangentbordet tills tangenterna blir gråa.
När ditt tangentbord har förvandlats till en styrplatta kan du flytta fingrarna runt och markören rör sig så att du snabbt kan välja text från dokument.

Så snart du låter fingrarna gå från tangentbordet återgår det till det normala genom att visa de normala knapparna.

8. Bygg din läslista med Siri

Siri är mycket smartare i iOS 9 och kan göra mycket för dig, jämfört med Siri från iOS 8. Till exempel kan du nu be Siri påminna dig om att läsa en artikel genom att bara säga "Påminn mig att läsa detta" medan du bläddrar igenom artiklar på webben.

Siri förstår vad du menar med "detta" och kommer att påminna dig om att läsa artikeln när du ställer in påminnelsen för. Genom att använda detta kan du praktiskt skapa din läslista för dagen, veckan eller månaden.

9. Gör iOS 9 snabbare

Många användare som äger äldre enheter som iPhone 5 eller äldre iPad-modeller har rapporterat att deras enhet har kört långsamt efter uppdatering till iOS 9. Detta beror på att iOS 9 har utformats för att köra de snabbaste och smidigaste på de nyare iPhone 6s och iPhone 6s Plus.

Vi har skrivit en hel artikel med tips för att hjälpa dig göra iOS 9 snabbare om din enhet har blivit långsammare efter uppdatering till iOS 9.

10. Använd Peek & Pop

Användare som äger en iPhone 6s eller iPhone 6s Plus kan använda enhetens 3D touch-teknik för att kika och sedan öppna appar eller länkar.

Om till exempel någon har skickat en länk på Messenger kan du först trycka lätt på länken för att kika och se var länken leder dig till, utan att lämna det nuvarande programmet som du använder. Du kan sedan trycka på länken lite hårdare för att öppna den.

11. Spara anteckningar

När du bläddrar i en app som Safari är det mer än troligt att du stöter på något som är värt att notera. Med iOS 9 trycker du bara på delningsikonen och sedan på anteckningar för att spara en anteckning på webbsidan du tittar på, så att du kan komma tillbaka och hänvisa till den senare.

Allt detta görs utan att behöva avsluta applikationen du använder.

12. Lägg till webbsidor i iBooks-samlingen

Nästa gång du stöter på en webbsida som du verkligen gillar kan du lägga till den i din iBooks-samling. Webbsidan konverteras till en PDF och läggs till i din samling.

Så här lägger du till webbsidor till din bokhylla.

 1. Klicka på Dela-ikonen i Safari
 2. Klicka på “Spara PDF i iBooks” från listan med alternativ.

13. Multitasking på iPad med Split View

Användare som äger en iPad Air 2, iPad Pro eller iPad Mini 4 kan gå ännu längre med en funktion som heter Split View. Split View låter dig öppna två appar sida vid sida och interagera med båda på samma gång.

Du kan använda denna multi-tasking-funktion för att skriva en anteckning när du läser en webbsida på Safari. Så här kan du aktivera split View på din iOS 9-enhet.

 1. Öppna alla applikationer och dra inåt från höger sida.
 2. Välj en annan app från sidofältet som du vill öppna.
 3. Dra nu vidare för att öppna apparna i en vy 50/50

14. Multitasking på iPad med Slide Over

Användare som kör iOS 9 på sin iPad 2 eller högre har tur eftersom de kan göra flera uppgifter på sin iPad. Så här multitasker du på iPad.

 1. Öppna alla program och svep sedan inåt från höger sida av skärmen för att öppna upp ett sidofält.
 2. Välj en annan app från sidofältet för att öppna i det utrymmet.

När de två stegen ovan har följts kan användare hålla två applikationer öppna samtidigt.

15. Rita och klippa på din e-post

Du kan nu rita, klottera och lägga till en handskriven signatur till deras e-postbilaga. Så här ritar du på din e-postbilaga.

 1. Tryck och håll i din e-postbilaga tills en meny dyker upp.
 2. Från menyn letar du efter alternativet "Markering och svar" i den andra raden och klickar på det.

När du klickar på "Markering och svar" kommer du att kunna välja en färg som du vill rita i, välja ett teckensnitt där du vill skriva in och lägga till en handritad signatur allt utan att behöva lämna Mail-appen .

När du är klar med att rita eller skriva på din e-postbilaga klickar du på Klar i övre högra hörnet på din enhet.

16. Ring Siri från var som helst

Om du äger en iPhone 6s eller iPhone 6s Plus kan du använda ett annat snyggt trick för att ringa Siri var som helst. Säg bara "Hey Siri" så kommer Siri att dyka upp för att hjälpa dig.

De som äger en iPhone 6 eller senare kan tyvärr inte använda den här funktionen och kan bara ringa Siri var som helst när deras enhet är ansluten och laddas. Så här ringer du Siri var som helst.

 1. Öppna inställningar och tryck på Allmänt
 2. Klicka på Siri
 3. Leta upp Hey Siri och slå på den med hjälp av reglaget.
 4. Slutför installationsprocessen så att Siri känner igen din röst och bara svarar på din röst.

17. Gör matematik utan att öppna kalkylatorns app

Detta trick låter dig göra enkla matematiska beräkningar och konverteringar på din Apple-enhet utan att behöva öppna Calculator-appen.

 1. Dra ner var som helst på din hemskärm för att öppna Smart Search-fältet
 2. I den smarta sökningen anger du en matematisk beräkning som 40 x 30 så får du svaret

Vi hoppas att du gillade den här artikeln.