Kan min chef berätta var jag är från min mobiltelefon?

Om du måste bära en mobiltelefon för jobbet är det möjligt för din chef att berätta var du är, om du använder en företagsutfärdad mobiltelefon och chefen har aktiverat mobiltelefonspårning. När du använder din egen privata mobiltelefon är det under din kontroll, så din chef kommer inte att kunna spåra dig. Ditt företag kan dock föreskriva att du använder en mobiltelefon med spårningsförmåga och förbjuder dig att inaktivera den under arbetstiden.

Varför övervakning?

Din chef kan ha haft arbetare ute på fältet som hävdade att de arbetade under företagstiden, men i själva verket undvek arbete genom att tillbringa tid på en bar, till exempel eller på en biograf. Om din chef nu är misstänksam mot att anställda är sanningsenliga om var de befinner sig, kanske han vill hålla elektronisk vakt över dem. Mobilspårning hjälper också ett företag med logistik, till exempel genom att veta hur nära leveranser människor är till sina avlämningsplatser och vem det skulle vara mest effektivt att distribuera till nästa hämtningsplats.

GPS

En mobiltelefon med GPS-kapacitet bestämmer din position med signaler från satelliterna Global Positioning Systems, som kan hjälpa dig med kartbaserad navigering eller hitta ett närliggande företag. Din chef kan också berätta var du är om din mobiltelefon kör ett program som överför din GPS-bestämda plats till en webbplats. Din senaste plats kommer att visas på en karta som din chef kan se på en datorskärm, tillsammans med en historia över platser du har varit på.

Triangulering från torn

Mobiltelefoner håller kontakten med mobiltelefontorn överallt för att se till att de har en stark anslutning till mobilnätet när du flyttar från en plats till en annan. Noggrannheten beror delvis på hur många mobiltelefontorn som finns i ett visst område. Din chef kan ge dig en mobiltelefon med en applikation som använder triangulering från mobiltelefontorn för att få en uppfattning om din plats, även utan GPS-data.

Du kanske vill ha övervakning

Även om du kanske ogillar tanken att din chef kan berätta var du är från din mobiltelefon, av oro för din integritet eller en känsla av att du inte litar på, kan det finnas situationer där du skulle välkomna övervakningen. Till exempel, om ditt arbete tar dig till farliga platser, till exempel ett kriminellt område, en krigszon eller en naturkatastrofplats, kan din chef hjälpa sök- och räddningsarbetare att hitta dig om det finns ett problem.