Definitioner av kameravinkelbilder

Varje bild berättar en historia. Oavsett om det är en stillbild eller en film, påverkar kameravinklar utseendet, känslan och stämningen i den historien. Fotografer och filmskapare vet detta och väljer medvetet vinklar för att forma och förbättra effekten av sitt arbete. Att veta hur och varför dessa vinklar skapas kan hjälpa amatörer att göra mer övertygande bilder eller filmer.

Ögonnivå

Ögonhöjdsvinkeln är den vanligaste bilden. Kameran är placerad så att motivet kan se direkt in i linsen utan att röra ögonen uppåt eller nedåt - oavsett om motivet faktiskt ser in i linsen eller inte. Det anses vara känslomässigt neutralt och används bäst för rak, saklig presentation.

Fågelöga

Detta skott tas direkt från motivet. Används ofta som ett etablerande skott för att ställa in platsen för en scen i filmer, de kan också fånga action eller föremål som kan döljas av andra figurer på marknivå. Dessa skott tas ofta från kranar eller flygplan. Amatörer med lägre budgetar kan behöva vara nöjda med en hög stege eller ett tak.

Hög vinkel

Höjd från motivets höjd skapar högvinkelbilden kamerans dominans. Det används för att få motivet att se svagt, skrämt eller rädd ut.

Låg vinkel

Lågvinkelbilden, tagen under motivets ögonhöjd, ger det motsatta intrycket av högvinkelbilden. Det gör att ämnet verkar dominerande eller ansvarigt.

Dutch Tilt

Den holländska lutningen uppnås genom att luta kameran så att horisonten inte längre är i nivå. Används klokt kan det ge ett ovanligt eller dramatiskt perspektiv. Vid överdriven film kan det irritera tittarna.

Synpunkt

Effektivt mestadels i berättelser, synvinkeln används för att ge betraktaren intrycket att se handling hända genom ögonen på en karaktär. För att uppnå denna effekt styrs kameran noggrant för att efterlikna skådespelarens rörelse och synvinkel. Ett ögonhöjdskott av en skådespelare som tittar på hennes armbandsur kan till exempel följas av en P.O.V. närbild av urtavlan, tydligen avslöjar för publiken vad karaktären ser där.