Hur låser du upp en Mac

Om din markör ersätts av en snurrande regnbågsstrandboll som inte kommer att försvinna, kan det vara ett tecken på att din Mac har frusit upp. Om problemet inte löser sig inom några sekunder är chansen stor att du måste åtgärda det själv. Lösningen kan vara lika lätt som att använda Force Quit för att avsluta ett fruset program, men du kan behöva gå så långt som att tvinga din Mac att stänga av.

Tvinga sluta

Om din Macs problem är en frusen applikation kan du försöka använda Force Quit för att stänga applikationen. Tryck på "Command-Option-Esc" för att starta Force Quit, välj programmet som inte svarar och klicka på "Force Quit" -knappen för att försöka stänga programmet. Försök trycka och hålla ner "Command-Option-Shift-Esc" i några sekunder om inget händer. Detta kommando försöker tvinga applikationen du senast använde innan din dator frös för att sluta. Du kommer att förlora alla ändringar som inte sparats i ditt nuvarande arbete, men du får tillbaka kontrollen över din dator.

Tvinga om

Om din Mac inte svarar på de olika Force Quit-kommandona är problemet inte att en enda applikation har frusit. Problemet är att hela systemet är fryst. Du kan be hela ditt system att starta om genom att hålla ned "Command-Control-Eject" i några sekunder.

Strömknappen

Om din dator fortfarande inte är lyhörd måste du tvinga din Mac att stänga av den. Håll strömbrytaren intryckt tills datorn stänger av strömmen för att stänga av den själv. Båda kommandona för att tvinga om datorn och hålla ned strömbrytaren kan skada ditt filsystem, så du bör inte använda dem om inte din dator är helt frusen och du inte har något val.

Upprepad frysning

Din dator ska sällan, om någonsin, frysa. Om din Mac fryser regelbundet finns det ett systemproblem som du måste ta itu med. Se till att du har installerat systemuppdateringarna från Apple och de senaste uppdateringarna för all programvara på din dator. Om hårddisken är nästan full, ta bort några filer för att frigöra lite utrymme. Om din dator körs trögt och fryser kan du köpa mer RAM för din Mac för att förbättra dess prestanda och stoppa beteendet.