Hur du stänger av VoiceOver på Mac

Om du undrar varför din Mac inte slutar prata hittar du nedanstående steg för att stoppa Mac från att prata genom att stänga av VoiceOver-funktionen på din Mac.

Stäng av VoiceOver på Mac

VoiceOver är en hjälpteknologi inbyggd i MacOS-programvaran för att hjälpa människor med dålig syn. När VoiceOver är aktiverat på en Mac börjar det läsa vad som finns på skärmen i en datorgenererad röst.

Som du kan föreställa dig kan den här funktionen vara mycket användbar för personer med dålig syn. VoiceOver-funktionen är dock inte alls bra för dem som lyckligtvis är välsignade med förmågan att se bra.

Förutom att Macen talar oändligt, begränsar VoiceOver-funktionen också din förmåga att använda Mac-enheten genom att placera en irriterande tjock svart linje runt allt du väljer på skärmen.

Låt oss ta en titt på hur du kan stoppa din Mac från att tala genom att stänga av VoiceOver-funktionen på din Mac.

Stäng av VoiceOver på Mac

Det är verkligen lätt att stoppa Mac från att tala, om du av misstag aktiverade VoiceOver på din Mac eller aktiverat denna funktion av nyfikenhet.

1. För att hindra din Mac från att tala, håll helt enkelt ner Kommandotangenten och tryck sedan på F5-tangenten på tangentbordet på din Mac.

Den enkla kortkommandot stänger av VoiceOver-läget på din Mac och slutar omedelbart tala.

Stäng av VoiceOver med systeminställningar

Om du inte kan stänga av VoiceOver med hjälp av genvägen Command-F5 är det troligt att den här genvägen har inaktiverats på din Mac. I ett sådant fall kan du stänga av VoiceOver och stoppa din Mac från att tala genom att öppna systeminställningarna på din Mac.

1. Klicka på Apple-ikonen i den övre menyfältet på din Mac och klicka sedan på alternativet Systeminställningar i rullgardinsmenyn (se bild nedan).

2. Klicka på tillgänglighetsikonen på skärmen Systeminställningar.

3. Klicka på Voiceover på skärmen Tillgänglighet och avmarkera sedan den lilla rutan bredvid Aktivera VoiceOver (se bild nedan).

Inaktivera VoiceOver-genväg på Mac

I förekommande fall kan du avaktivera genvägen Command-F5 på din Mac helt. Detta säkerställer att Voiceover aldrig av misstag aktiveras på din Mac.

1. Klicka på Apple-ikonen i den övre menyfältet på din Mac och klicka sedan på alternativet Systeminställningar i rullgardinsmenyn.

2. Klicka på tillgänglighetsikonen i systeminställningsskärmen.

3. Klicka på Allmänt på skärmen Tillgänglighet och avmarkera sedan den lilla rutan bredvid VoiceOver-alternativet (se bild nedan).

Detta kommer att hindra kommandot-F5-genvägen från att fungera på din Mac och utesluter alla chanser att VoiceOver av misstag aktiveras på din Mac.