3 delar av en e-postadress

Du kanske inte tänker mycket på det, men när du skickar någon ett e-postmeddelande skriver du en kod som bara internetservrar svarar på. En typisk e-postadress består av tre komponenter, och alla tre är lika viktiga - det vill säga om du vill att ditt meddelande ska tas emot av rätt person. Om en komponent saknas får du antingen ett felmeddelande eller skickar e-postmeddelandet till en oavsiktlig part istället.

Användarnamn

Den första delen av en e-postadress är användarnamnet. Detta är det unika namnet som du eller din ISP väljer. Detta kan vara ditt riktiga namn eller ett smeknamn. Företag kan använda teman användarnamn eller deras företags juridiska namn. Användarnamnet måste vara unikt - inga två personer eller organisationer kan ha samma användarnamn med samma leverantör - så din leverantör måste först verifiera att ingen annan använder det innan det tillåter dig att använda det.

@ Symbol

En "at" eller "@" symbol är den andra delen av en e-postadress. Detta passar in mellan användarnamnet och domänen för din e-postadress. När du sätter in symbolen känner ditt e-postprogram igen tecknet och skickar e-postmeddelandet till domännamnet som följer det.

Domän

Den sista delen av en e-postadress är domänen, som kan delas upp i två delar: e-postservern och toppdomänen. E-postservern är den server som är värd för e-postkontot. Till exempel använder Yahoo-e-postkonton "yahoo" som servernamn, medan Gmail använder "Gmail" som servernamn. Toppdomänen är tillägget, t.ex. .com, .net eller .info. E-postmeddelanden från utbildningsinstitutioner har ofta .edu-tillägget, medan anställda på en myndighet använder en .gov-förlängning.

Överväganden

När du registrerar dig för ett e-postkonto, vare sig det är gratis eller betalt, uppmanas du först att välja ett användarnamn. Tänk noga på ditt användarnamn, särskilt om du planerar att använda ditt e-postkonto för att skicka professionella e-postmeddelanden. Även om ett roligt smeknamn eller till och med en fångstfras är unikt, kanske det inte är lämpligt för framtida arbetsgivare när du mailar ett CV. Om du är affärsprofessionell är det mer professionellt att ha ditt eget domännamn än att använda en gratis e-posttjänst som Hotmail, Gmail eller Yahoo.