Kan din Facebook-aktivitet spåras?

Enligt resultat från ett forskargrupp från Universitetet i Wien är en av de främsta anledningarna till att människor slutar Facebook frågor om integritet. Dessa farhågor är inte ojordade, eftersom det är väldigt enkelt för främlingar att hitta dig på Facebook och för vänner att hålla koll på din Facebook-aktivitet - beroende på dina integritetsinställningar. Facebook registrerar också alla dina sökningar på webbplatsen och använder din webbinformation för riktad reklamändamål.

senaste aktivitet

Vänner kan se din senaste aktivitet under "Senaste aktivitet" när de klickar på din profil. Denna information inkluderar vanligtvis gillar liksom nya vänskap. En del av din andra aktivitet, till exempel kommentarer, kommer slumpmässigt att visas i dina väns nyhetsflöden. Om dina vänner har en ticker aktiverad kan de spåra all din aktivitet som delas med vänner i realtid. Vänner till vänner kommer också att kunna se om du gillar eller kommenterar vänens foton eller inlägg.

Aktivitets logg

Din aktivitetslogg är endast avsedd för dina ögon, men någon som hackar in på ditt konto kommer att kunna spåra all din Facebook-aktivitet med det här verktyget, inklusive vilka personer du har sökt på Facebook. Rensa din sökhistorik för att skydda den från obehörig visning. Med din aktivitetslogg kan du styra vem som ser vissa inlägg, gillanden och kommentarer genom att klicka på ikonen för publikval. Om publiken är offentlig, kan alla som tittar på din profil spåra din aktivitet.

Övervakningsprogramvara

Din Facebook-aktivitet kan spåras om det finns övervakningsprogramvara installerad på din dator. Många säkerhetsprogramvarupaket som Bitdefender, Minor Monitor och Norton Online Family har en föräldrakontrollfunktion som gör det möjligt för föräldrar att se vad deras barn gör på Facebook. Enligt Bitdefenders huvudsäkerhetsforskare, Catalin Consoi, använder dock många kvinnor den här funktionen för att se sina mans Facebook-aktivitet. Någon med tillgång till din hemdator och dina kontoinställningar kan ställa in Facebook-aktivitetsspårning med hjälp av övervakningsprogram som dessa.

Riktad reklam

Facebook spårar din aktivitet för att tillhandahålla riktade annonseringsalternativ till annonsörer. När du ändrar viss information som din relationsstatus, plats, arbetsplats och utbildning används den här informationen för att klassificera dig under en målgrupp för specifika annonsörer och deras annonser kan dyka upp på din Facebook-sida för att försöka locka dig att köpa deras produkter . Varje gång du lägger till en film som du har tittat på eller är intresserad av, eller gillar en affärssida, spelas den in och används av Facebook för riktad reklam. Enligt Business Insider spårar Facebook också din surfaktivitet på sidor med en Facebook-ikon.