Får vänner ett meddelande när du tar bort dem från din Facebook?

Även om du kanske vill att dina vänner ska veta när du skickar meddelanden och taggar dem på foton, kan ovänskap vara besvärligt nog utan officiell Facebook-avisering. Facebook erbjuder verktyg för att skydda medlemmarnas integritet utan att behöva officiellt ovänliga. I slutändan, även om Facebook inte meddelar medlemmar om ovänskap och blockering, kan ovänskap fortfarande vara uppenbart.

Ovänlig

När du slår vänner med någon kommer han inte att få ett meddelande från Facebook, men han kommer att tas bort från din vänlista och har begränsad tillgång till din Facebook-tidslinje, foton och inlägg. Han kommer att kunna se din närvaro på Facebook och har visningsåtkomst till ditt offentliga innehåll. Ovänskap är ömsesidigt, så du kommer också att tas bort från medlemmens vänlista. Även utan officiell anmälan är det möjligt för en medlem att ta reda på att han inte längre är din vän. Om han upptäcker att han inte kan titta på din tidslinje och att du inte längre dyker upp i hans vänlista kanske han inser att du har ovänskapat honom.

Blockering

På samma sätt, när du blockerar någon, får hon inte avisering från Facebook. Blockering är mer restriktivt än ovänskap, eftersom blockerade medlemmar inte kan se något av ditt Facebook-innehåll och inte ens kan se att du fortfarande är medlem. Blockering är också ömsesidigt, så du har inte längre visningsåtkomst till innehåll som tillhör en blockerad medlem. Även om det är mycket restriktivt förhindrar blockering inte all kommunikation, till exempel grupp- och applikationsinteraktion. Det kan vara svårare för någon att räkna ut att hon har blockerats, eftersom hon inte hittar dig på Facebook. Till skillnad från ovänliga medlemmar som fortfarande kan se din närvaro, kan blockerade medlemmar anta att du har lämnat Facebook helt.

Vänlistor

Som ett alternativ till ovänskap kan du överväga att använda vänlistor för att begränsa innehållssynligheten. Skapa en lista med "nära vänner" och inkludera Facebook-medlemmar som du vill dela allt med. Du ser mer av deras aktivitet i ditt nyhetsflöde. Skapa en lista över bekanta för de medlemmar som du inte vill dela med dig av så mycket med. Skapa en "Begränsad" lista för personer du vill vara vän med samtidigt som du begränsar synligheten för det mesta av ditt innehåll. Vänner kommer inte att meddelas när du lägger till dem i dina listor.

Publikväljare

Använd målväljarverktyget när du lägger upp innehåll för att tillåta eller begränsa synligheten för ditt innehåll på Facebook. Inställningarna inkluderar "Offentligt", "Vänner", "Endast jag" och "Anpassat." Dina vänlistor visas också i rullgardinsmenyn för publikväljare om du väljer att skapa dem. Innehåll som du lägger upp kommer att delas med medlemmar som du har angett, och inga meddelanden kommer att skickas till andra.