Hur du inaktiverar platsspårning på Mac

Om du inte var medveten har din MacBook en inbyggd platsspårningsfunktion som upprätthåller en lista över platser som din Mac har rest med dig. Men du kan enkelt inaktivera platsspårning på Mac, om du vill.

Inaktivera platsspårning på Mac

Location Tracking-funktionen på Mac kallas ”Betydande platser” och den har i princip en lista över platser som din Mac har rest med dig.

Enligt Apple används den här funktionen mest av kartor, kalender och Photos-appar för att ge platsbaserad information och rekommendationer till användarna.

Dessutom lagras din platsinformation lokalt på din Mac i en krypterad form och denna information delas inte med Apple. Men om du vill är det möjligt att inaktivera platsspårning på Mac genom att stänga av tjänsten "Betydande platser" på din enhet.

  • Relaterat: Hur man tar bort platsdata från foton på iPhone

Inaktivera platsspårning på Mac

Följ stegen nedan för att stänga av viktiga platser för att inaktivera platsspårning på Mac.

1. Klicka på Apple-logotypen i den övre menyfältet på din Mac och klicka sedan på alternativet Systeminställningar i rullgardinsmenyn.

2. Klicka på Säkerhet och integritet på skärmen Systeminställningar.

3. På skärmen Säkerhet och sekretess klickar du på Låsikonen och anger sedan ditt administratörsnamn och lösenord för att göra ändringar.

4. Klicka sedan på fliken Sekretess (1), klicka på Location Services (2) i sidmenyn och bläddra sedan ner till höger till “System Services” och klicka på knappen Details (3) bredvid.

5. På nästa popup visas en lista med systemtjänster på din Mac som kan använda din platsinformation. Du kan inaktivera alla systemtjänster, inklusive viktiga platser genom att avmarkera alternativet (se bild nedan).

Du kan också titta på dina för närvarande lagrade platser på Mac genom att klicka på knappen Detaljer bredvid Väsentliga platser (se bilden ovan).

Genom att klicka på knappen Detaljer, bör du kunna se en lista över städer som din MacBook har rest med dig och även den exakta platsen där den placerades i dessa städer.

Tyvärr finns det verkligen inget sätt att ta bort enskilda platser. Du kan dock klicka på knappen Rensa historik och detta raderar all platsinformation som lagras av tjänsten “Betydande platser” på din Mac (se bilden ovan).