Hur man hittar dold text på en webbplats

Även den enklaste webbdesignen är beroende av komplex kod för att producera de sidor du visar i din webbläsare. Dold text kan luras under ytan på synliga designelement. En del av det visas faktiskt på sidan, höljd från vardagligt. Genom avsiktlig inkludering eller en inkräktares ansträngningar kan andra dolda textelement dyka upp i sidkod, CSS eller JavaScript-filer. Du kan avslöja denna begravda skatt med hjälp av din webbläsares inbyggda funktioner.

Dold text kontra stilalternativ

Dold text finns i mer än en variant. I vissa fall använder webbdesigners klickbara mekanismer för att dölja textblock tills besökaren interagerar med sidgränssnittet för att avslöja dem. Dessa tekniker visas till exempel på FAQ-sidor, som laddas med en lista med vanliga frågor, var och en en länk för att avslöja svaret under den. Används korrekt representerar dessa strategier legitim användning av text. Andra former av dold text består av långa listor med nyckelord. Denna text kan gömma sig i vanlig syn eftersom dess färg matchar bakgrunden på sidan. Den minst uppenbara formen av dold text består av kodat material som inte visas på livesidan som presenteras i din webbläsare.

Fyllning, skräppost och hacking

När sökmotorer betygsätter din webbplats som mycket relevant för potentiella besökare som söker efter specifika typer av information du presenterar, får din webbplats status i listor med sökresultat. Tidiga optimeringar för sökmotorer förlitade sig på att webbplatsens sidkod var full av nyckelord som gjorde att en sådan sida verkade artificiellt hög i relevans för dessa söktermer. I motsats till tidigare prejudikat fungerar dessa taktik inte bara längre, utan slår tillbaka. Sökmotorer utvecklar ständigt nya sätt att automatisera sökningen efter dold kodad text, som de betraktar som skräppost, vilket förlorar status för webbplatser som använder den. Dold text kan också avslöja att en webbplats har drabbats av ett skadligt hackintrång, markerat med tillägg av irrelevanta ord, inklusive hänvisningar till pornografi, falska läkemedel eller andra bedrägerier.

Avslöja text genom urval

När du ser ett stort område med tomt utrymme på en webbplats kan det signalera närvaron av dold text. För att avslöja text som gömmer sig eftersom dess färg matchar sidans bakgrund kan du dubbelklicka på till synes tomt utrymme och därigenom markera vilken text som visas där. För att undvika att oavsiktligt utlösa dolda länkar eller kod, använd din webbläsares kommando "Välj alla", som vanligtvis tilldelas kortkommandot "Ctrl-A" för att markera dold text genom att göra den till ett aktivt val. Använd webbläsarens sidsökningsfunktioner, som vanligtvis anropas med "Ctrl-F", för att söka efter ett ord eller en fras som du vet visas osynligt på sidan.

Visar källkod

Webbsidor som innehåller ett stort antal nyckelord eller förlitar sig på andra metoder för dold text som placerar meddelanden i webbplatsens kod avslöjar inte deras hemligheter när du använder din webbläsare för att välja texten på själva sidan. Du kan se dessa former av dold text när du visar källkoden som skapar det du ser i din webbläsarprogramvara. Kortkommandon och menyplatser som öppnar ett fristående fönster för att visa källkod varierar mellan webbläsare. När du öppnat källfönstret kan du bläddra igenom och söka efter text som gömmer sig i inaktiverade sidkodssträckor. Eftersom en del dold text bara visas i stilarkfiler och andra tillhörande delar av webbplatskod kan du behöva öppna filerna som är länkade till huvudkällkodstrukturen för att avslöja dessa kappade meddelanden, särskilt om de härrör från en hackingattack.