Hur man använder en DAC med en dator

När det gäller att få bästa ljudkvalitet från din dator är digital-till-analog-konvertering den viktigaste delen av ljudvägen. Många människor håller fast vid DAC: erna som medföljer sin dator, eller i bästa fall åtnjuter en måttlig uppgradering med hjälp av ett ljudkort eller en allsidig extern enhet. Att använda en professionell eller audiofil DAC kan ge betydande förbättringar av din ljudkvalitet - om du har rätt anslutningar och utrustning för att få ut det mesta.

Avmystifierande DAC: er

Tekniskt sett är en DAC (digital-till-analog-omvandlare) inte nödvändigtvis en ljusspecifik enhet, utan en integrerad krets som förvandlar binära bitar till analoga signaler. En ADC (analog-till-digital-omvandlare) gör samma sak i omvänd ordning, tar elektrisk ingång och förvandlar den till datorvänlig digital data. Förutom ljudapplikationer används DAC och ADC för foton, video och även radar- och laboratorietestutrustning.

Ljud-DAC: er

När det gäller ljud är den analoga sidan av omvandlingen den elektriska signalen som används av förstärkare, högtalare, hörlurar och mikrofoner. Om du hör något från din dator har du redan någon form av DAC som en del av det integrerade ljudet på ditt moderkort eller på ett PCI-ljudkort. DAC är också en del av alla USB-hörlurar, högtalare eller mikrofoner som du kan använda. Om ditt ljud kommer från din digitalt anslutna bildskärm, HDTV eller hemmabiosystem finns det också en DAC inuti enheten.

Ljudgränssnitt

DAC- och ADC-funktioner kombineras ofta i ett enda ljudgränssnitt som i sig kan kallas "DAC" - förvirrande tolkas akronymen ofta som "digital / analog omvandlare" eller till och med "digital ljudomvandlare." Enheter som marknadsförs som DAC är vanligtvis externa ljudgränssnitt som ansluter till datorn via USB, FireWire eller digital ljudkabel och ger inte bara digital ljudkonvertering utan också ofta förstärknings- och ljudformningsfunktioner. DAC-enheter på konsumentnivå är i princip externa PC-ljudkort, idealiskt (men inte nödvändigtvis) som erbjuder en förbättring av ljudkvaliteten från det inbyggda ljudet på ditt PC-moderkort. Ljudproffs kan använda DAC: er som erbjuder högkvalitativa mikrofoningångar och förförstärkare samt ingångar på linjenivå. Audiophile DAC kan utelämna inmatningsfunktioner och istället fokusera på högkvalitativ hörlurs- eller linjeutgångsförstärkning.

DAC till PC

Många DAC: er behöver helt enkelt anslutas via USB-kabel till en reservport på datorn. I många fall tillhandahåller USB-kabeln ingång, utgång och till och med ström till DAC-enheten. Vissa DAC: er erbjuder andra PC-anslutningsalternativ som FireWire, som vanligtvis kan hantera ljudingång och -utgång men kanske inte ger ström, eller S / PDIF digital ljudanslutning via TOSLINK eller RCA-kabel - som bara ger ljudingång eller -utgång (men inte båda) och kommer inte att ge ström till enheten.

DAC-anslutningar

När DAC är ansluten till datorn är nästa steg att ansluta nödvändig utrustning till ljudutgången. För konsument- eller audiofila DAC: er betyder det att man ansluter en uppsättning hörlurar eller strömförsörjda högtalare via 3,5 mm eller kvart tumuttag, eller ansluter RCA-kablar för att skicka utgången till en extern förstärkare (en fristående enhet eller ingångarna på en hemmabio eller stereo till exempel). För pro-ljud-DAC: er kan du också ha möjlighet att ansluta kvart-tums linjenivå eller XLR-mikrofoningångar och -utgångar.

Utrustningskvalitet

Att använda en DAC med en dator kan verkligen ge ljud av högre kvalitet, men dina resultat beror också mycket på kvaliteten på de andra delarna av ljudkedjan. Att ansluta en audiofil DAC till ett par medelmåttiga hörlurar eller högtalare kanske inte förbättrar din lyssningsupplevelse alls. Se upp för DAC: er som använder en analog ljudingång på 3,5 mm eller RCA-uttag - ljudet kommer fortfarande att bearbetas av din (potentiellt lägre kvalitet) dators DAC, vilket minskar eller eliminerar någon nytta av den externa DAC.

Digital ljudkvalitet

Om dina musikfiler till att börja med är av dålig kvalitet (till exempel MP3-filer med låg bithastighet) kan DAC låta ännu "sämre" eftersom enheten avslöjar brister i ljudet som utrustning av lägre kvalitet misslyckades med att reproducera. Om du blir besviken över DAC: s prestanda kan du testa den med olika hörlurar, högtalare och ljudfiler (FLAC eller andra "förlustfria komprimeringsformat" brukar fungera bäst).