Hur man avinstallerar program på Mac

Du kanske vill avinstallera program från din Mac, om du inte längre använder några program eller för att du av misstag har installerat ett oönskat program på din Mac. I den här artikeln visar vi dig två olika metoder för att avinstallera program eller applikationer på Mac.

Avinstallera program på Mac

Det finns två sätt att avinstallera program på Mac, den första metoden innebär att man öppnar applikationsmappen, medan den andra metoden innebär att man öppnar Launchpad på din Mac.

Den första metoden, som involverar mappen Program, låter dig avinstallera alla program oavsett var det laddades ner från. Den andra metoden låter dig bara ta bort program nedladdade från Mac App Store.

Nedan följer stegen för att avinstallera program på Mac med båda dessa metoder.

Obs: Appar som krävs av Mac-operativsystemet (kallas också Stock Apple-appar), som App Store, Calculator och Kalender, kan inte tas bort från din Mac med någon av ovanstående två metoder.

Avinstallera program på Mac med hjälp av applikationsmapp

Följ stegen nedan för att avinstallera program på Mac med applikationsmappen

1. Klicka på Finder-ikonen på din Mac, som finns i det vänstra hörnet av Dock på din Mac (se bild nedan)

2. På nästa skärm klickar du på Program i den vänstra sidofältmenyn (se bild nedan)

3. Högerklicka på programmet som du vill ta bort på applikationsskärmen och klicka sedan på alternativet Flytta till papperskorgen i menyn som visas.

Obs! Du kan också avinstallera program på din Mac genom att helt enkelt dra dem ur applikationsmappen och flytta dem till papperskorgen

4. Därefter uppmanas du att ange ditt användarnamn och lösenord - om du inte är inloggad på ditt administratörskonto.

5. Ange ditt användarnamn och lösenord och klicka på Ok för att ta bort programmet från din dator.

6. Högerklicka sedan på papperskorgen-ikonen i Aktivitetsfältet på din Mac och klicka sedan på Töm papperskorgen för att avinstallera programmet från din Mac (se bild nedan).

Avinstallera program på Mac med hjälp av Launchpad

Avinstallera program på din Mac med hjälp av Launchpad liknar ganska som att avinstallera program på iPhone eller iPad. Klicka helt enkelt på programmet som du vill avinstallera tills det vrider sig och raderar det sedan.

1. Öppna Launchpad på din Mac genom att klicka på Launchpad-ikonen i Dock på din Mac (se bild nedan)

2. Klicka sedan på och håll ned programmet eller programmet som du vill avinstallera tills det börjar vigla

3. När appen börjar vika på skärmen på din Mac klickar du på x-ikonen i appens övre vänstra hörn (se bild nedan)

4. När du klickar på x-ikonen ser du ett popup-fönster, klicka på alternativet Radera i popup-fönstret för att ta bort applikationen från din Mac (se bild nedan)

Obs! Som nämnts tidigare tillåter den här metoden bara avinstallera program som har laddats ner från Mac App Store och kan inte användas för att avinstallera program som har laddats ner från andra källor.