Vad betyder det på Facebook när någons namn dyker upp på chatten längst ned till höger?

Chattfunktionen på Facebook har utvecklats från en statisk lista till ett sidofält som kontinuerligt uppdateras baserat på din senaste aktivitet. Tack vare sociala mediasidans senaste algoritmer har du fler alternativ än att bara stänga av chatt om du inte vill se någons namn högst upp i din chattlista eller om du har en speciell vän som du vill lägga till.

Uppdaterar chatt

Facebook uppmärksammar de människor du interagerar med dagligen. Om du nyligen har kommenterat en status eller lagt upp på någon vägg, till exempel, uppdaterar webbplatsen din chattlista med de ofta kontaktade vännerna högst upp. Uppdateringen är automatisk, så namnen ändras ofta beroende på de personer du pratar eller på annat sätt interagerar med mest. Observera att chattuppdateringar endast inkluderar interaktion i din öppna tidslinje; interaktioner i slutna eller hemliga grupper återspeglas inte i uppdateringarna.

Välja chattvänner

Du kan inte lägga till namn manuellt högst upp i din chattlista, men du kan minska chattlistan till dina favoritpersoner. Klicka på ikonen "Alternativ" längst upp till höger i chattfönstret och välj sedan "Stäng av chatt" för att visa ett popup-fönster som ger dig möjlighet att stänga av chatt med alla vänner eller välja en handfull vänner som kan se dig på chatten. Ange namnen på dessa vänner manuellt så att Facebook skapar en ny chattlista åt dig med dessa personer högst upp.

Ta emot chattmeddelanden

Facebooks funktioner för chatt och meddelanden är anslutna. Om en vän som inte finns i din begränsade chattlista försöker chatta med dig ändå, går meddelandet direkt till din Inkorgen för meddelanden. Du kan skicka och ta emot meddelanden privat med den personen utan att aktivera ditt chattfönster eller ändra dina inställningar. Om din chatt är öppen och aktiv, och hans vän finns i din chattlista, dyker hans namn upp med ett meddelande i ditt chattfönster.

Använda IM-program

Om du vill använda chatt utan att logga in på Facebook kan du ladda ner Facebook Messenger, en separat Instant Messenger eller IM-klient. Din chattlista överförs sedan till IM-applikationen och du kan anpassa din lista precis som du kan på Facebook-webbplatsen. När du anpassar din lista ser du att dina favoritvänner dyker upp till toppen av din chattruta. Din Facebook-information är också kompatibel med tredjepartschattapplikationer som Pidgin - tillgängliga för Windows, Mac och Linux - samt Apples iChat.