Vad är lösenordshandel?

Även om du kanske känner till farorna som orsakas av hackare eller bedragare som stjäl lösenord över Internet, kanske du inte är medveten om den svarta marknadsekonomin som stöder sådan kriminell verksamhet. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att förhindra att några av dina lösenord hamnar i händerna på online-brottslingar.

Översikt

Lösenordshandel, ett brott i de flesta jurisdiktioner, är att dela, sälja eller köpa stulna lösenord. Medan vissa hackare eller bedragare kan använda lösenorden som de har stulit för direkt personlig vinst kan andra istället försöka sälja dem till tredje part. När de väl har köpt ett lösenord från en hackare kan brottslingar sedan använda det för att till exempel få tillgång till offrets bankkonto eller hans personliga register.

Mål

När man köper lösenord letar människohandeln efter referenser som gör att de kan få omedelbar ekonomisk belöning. Av denna anledning är online-banktjänster ett främst mål för lösenordshandel. Brottslingar kan dock också använda lösenord som ger dem tillgång till en del av offrets personliga information för att till exempel stjäla deras identitet. Slutligen kan vissa lösenordsförmedlare också använda stulna lösenord för att få tillgång till känslig information och i sin tur hotar att släppa den informationen om offret inte betalar dem en viss summa pengar.

Metoder

Lösenordstjuvar använder vanligtvis antingen bluff eller hacktekniker för att stjäla lösenord. Bedrägeri är att bedra någon att frivilligt avslöja sitt lösenord. Ett typiskt exempel på en lösenordsbedrägeri är nätfiskewebbplatser, som är webbplatser som maskerade som en legitim webbplats för att lura en användare att skriva sitt lösenord. Hacktekniker kräver å andra sidan avancerad datorkunskap. Typiska exempel på hackningstekniker som stjäl lösenord är keyloggers och virus. Keyloggers är program som kan spela in varje tangent som trycks ned på tangentbordet och skicka dessa poster till en tredje part.

Förebyggande

Att följa några riktlinjer kan hjälpa dig att förhindra att brottslingar stjäl och säljer dina lösenord. För att skydda dig mot bedrägerier, skriv bara in dina lösenord i säkrade former och svara inte på e-postmeddelanden där du ber dig om inloggningsuppgifter, även om de verkar komma från en legitim enhet. Kontrollera dessutom alltid adressen till webbplatsen du försöker ansluta till. Du kan göra det genom att titta i webbläsarens adressfält. Om adressen skiljer sig från den som vanligtvis används på den webbplatsen, kontakta företaget per telefon för att kontrollera dess giltighet. För att skydda dig mot hacktekniker, aktivera den inbyggda Windows-brandväggen och ladda ner ett gratis antivirusprogram. Kör vanliga systemgenomsökningar för att ta bort eventuella säkerhetshot.