Skulle ett dött bärbart batteri påverka start?

Bärbara datorer använder en nätadapter för att ge ström när de är inkopplade, med ett batteri för reservkraft när ett eluttag inte finns tillgängligt. De flesta bärbara datorer startar enkelt, även om batteriet är urladdat, så länge de har strömuttag. Vissa startar till och med utan att batteriet är på plats. Vissa maskiner kräver dock alltid ett delvis laddat batteri för att starta korrekt.

Startar endast från AC

De flesta bärbara datorer kan starta med endast en nätanslutning, även om batteriet är urladdat. Om datorn inte startar med nätström, se till att du har rätt strömkabel och kontrollera att sladden är oskadad. Prova ett annat uttag om det första inte fungerar. Ta ut och sätt tillbaka batteriet om din dator har en dålig anslutning. För modeller som kräver ett fungerande batteri för att starta, överväga att låta den bärbara datorn vara inkopplad under en kort period för att ge batteriet tillräckligt med laddning för att starta datorn.

Skadat batteri

Ett skadat batteri kan störa datorns startprocess. Försök ta ut batteriet och starta sedan datorn utan det. Vissa bärbara datorer startar inte utan ett batteri som sitter fysiskt i den bärbara datorn, men andra startar. Om detta inte fungerar, försök byta batteri med ett annat som är gjord för samma bärbara modell. Om den nya fungerar kan du behöva byta ut ditt bärbara batteri. Många bärbara datorer har en lampa som indikerar om batteriet laddas. Om din dator är inkopplad och lampan förblir släckt kan du behöva byta ut batteriet.

Startar utan batteri

Vissa bärbara datorer kan starta med AC-anslutning och inget batteri installerat. Andra kräver fysisk närvaro av ett batteri, även om det är urladdat. Om din dator startar utan batteri kommer den kanske inte ihåg rätt tid och datum. Om din dator behöver ett batteri för att fungera, kanske det inte startar om batteriet är helt urladdat. Låt den bärbara datorn vara inkopplad i några minuter för att ge batteriet en liten laddning. Detta kan göra att du kan starta din bärbara dator.

Överväganden

Alla bärbara batterier tappar förmågan att hålla en laddning över tiden och måste bytas ut. Korrekt teknik för lagring och energihantering kan hålla din i gott skick längre. Undvik att alltid lämna den bärbara datorn fulladdad, eftersom detta minskar batteriets förmåga att hålla ström. Förvara batterierna på svala platser och låt dem inte överhettas. Dämpa skärmar och stäng av Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningar när de inte används. Om du behöver förvara ditt batteri under en längre tid tar du bort det från datorn med cirka 50 procents laddning. Att lagra batteriet helt laddat eller urladdat kan minska dess förmåga att hålla ström senare.