Är Intel i5s bra för videoredigering?

Du kan aldrig ha för mycket kraft för videoredigering, men du kan vara nöjd med tillräckligt, och Intel Core i5-serien av processorer ger det om inte mer. Core i5 är en serie vanliga processorer, ungefär mitt i Intels sortiment när det gäller kraft, som du vanligtvis hittar i datorer med nyckelmodeller från och med 2012, så den är utformad för att hantera viktiga multimediauppgifter för hemmet , såsom video- och fotoredigering, som fortfarande kräver mycket processorkraft. Det finns flera Core i5-modeller, några snabbare än andra för redigering av videor. Processorn är inte ensam om att hantera video, så mer RAM och kraftfullare grafikkort kan också hjälpa.

Antal kärnor

Videokodning använder sig av flera processorkärnor; ju fler kärnor du har, desto snabbare kan du manipulera och koda videor. Core i5-processorer har antingen två eller fyra kärnor. Stationära modeller kommer vanligtvis, men inte alltid, med fyra kärnor, medan mobila modeller bara har två kärnor. Dual-core Core i5 inkluderar Intels Hyper-Threading-teknik, som gör att varje kärna fungerar som två kärnor. Även om Hyper-Threading hjälper till att påskynda videoredigeringen är det fortfarande inte lika bra som att ha fyra fysiska kärnor.

Snabb synk

Intel inkluderar Quick Sync-teknik på andra generationens Core i5 och senare, med några få undantag. Quick Sync möjliggör hårdvaruacceleration av videokodning via CPU: s integrerade grafikprocessor, vilket resulterar i betydligt snabbare videoredigering, särskilt om du inte använder ett dedikerat grafikkort för att påskynda kodning. Några nuvarande Core i5-processorer, förutom alla första generationens modeller, har inte Intel HD-grafik och inkluderar därför inte Quick Sync. Generationen specificeras ofta med arkitekturnamnet: första generationens Core i5 är byggda på Nehalem-arkitekturen - uppdelad i Lynnfield och Clarkdale - och andra och tredje generationen är Sandy Bridge och Ivy Bridge.

Klockhastighet och cache

Även om det inte är lika viktigt som kärnantal eller hårdvaruacceleration, hjälper högre klockhastigheter och i mindre utsträckning större cachestorlekar att påskynda videoredigeringen. Desktop Core i5s brukar variera från 3,0 GHz till 3,4 GHz, men mobila och energisparande modeller kan vara mycket långsammare. Modellnummer som slutar på "K", till exempel Core i5-3570K, anger processorer med olåsta klockmultiplikatorer, vilket innebär att du kan överklocka dem till mycket högre hastigheter, förutsatt att du kyler dem tillräckligt. Dessutom kommer nyare generationer i allmänhet att vara snabbare än äldre modeller med samma klockhastigheter.

Pålitlighet

Liksom alla Intel-processorer testas, betygsätts Core i5 och måste uppfylla vissa kvalitetsstandarder innan de säljs. För de flesta konsumenter är dessa standarder tillräckliga, inklusive för videoredigering. Men om du utför videoredigering professionellt, i ett snävt schema och din dator ständigt arbetar med tunga belastningar med nästan ingen paus, kan du istället behöva en arbetsstationsklassprocessor, till exempel en Intel Xeon. Xeon-processorer är klassade för kontinuerlig användning med minimal stilleståndstid, även om de medför ett högre pris.