Varför visas Internet-gatewayen i min lista över anslutningar?

Windows låter dig visa en lista över datorns internetanslutningsalternativ så att du kan konfigurera och välja en idealisk metod för att ansluta till Internet. Windows XP visar dessa anslutningar i mappen "Nätverksanslutningar". Windows XP kan också visa en ikon för en "Internet Gateway" i mappen "Nätverksanslutningar".

Syfte

Internet Gateway-ikonen representerar en enhet som fungerar som en mellanhand mellan din dator och Internet. I många fall representerar ikonen ditt lokala nätverks router. Ikonen ger enklare åtkomst till routerns inställningar och konfigurationsverktyg. Du kan högerklicka på ikonen och välja "Inaktivera" för att stänga av gatewayen. Detta förhindrar alla andra som använder samma gateway från att ansluta till Internet. Dubbelklicka på ikonen leder dig till routerns IP-adress via din webbläsare. Du kan komma åt routerns konfigurationsverktyg vid denna IP-adress genom att ange rätt inloggningsuppgifter. I konfigurationsverktyget kommer du att kunna ändra routerns SSID och säkerhetsinställningar.

Betydelse

Om du inte är den primära administratören för ditt nätverk är det osannolikt att du kommer att behöva använda ikonen Internet Gateway. Du kan behöva använda ikonen för att fjärrstänga nätverket, till exempel om du inser att din dator eller en annan dator i nätverket har äventyrats av skadlig programvara. I så fall kommer stängning av Internet Gateway att förhindra skadlig kod från att skicka din personliga information över Internet. Du kan också använda ikonen Internet Gateway för att konfigurera portens vidarebefordran av porten. Port vidarebefordran säkerställer att vissa program eller spel kan ansluta till Internet via öppna portar i din Internet Gateway.

Borttagning

Om du inte vill att ikonen "Internet Gateway" ska visas i mappen "Nätverksanslutningar" i Windows XP kan du ta bort den från din dator. Öppna fönstret "Lägg till eller ta bort program" från "Kontrollpanelen" och välj "Lägg till / ta bort Windows-komponenter." Klicka på kryssrutan bredvid "Internet Gateway Device Discovery and Control Client" i avsnittet "Networking Services" i listan "Components". Klicka på "Slutför" och starta om datorn. Ikonen "Internet Gateway" bör förbli frånvarande i listan "Nätverksanslutningar". Om du behöver konfigurera din router kan du komma åt dess konfigurationsklient genom att ange routerns IP-adress i webbläsarens adressfält.

Andra versioner

Andra versioner av Windows har också en Internet Gateway-hanteringsklient, men de visar den på en annan plats. I Windows 98 och Windows ME måste klienten installeras manuellt från nätverksinstallationsguiden på installations-CD: n för Windows. Efter att ha installerats på klienten kommer ikonen "Internet Gateway" att visas i mappen "Kommunikation" i "Program" -menyn och i datorns aktivitetsfält.

I Windows Vista och Windows 7 visas ikonen i datorns "Network" -mapp. Ikonen kan ha namnet på routern istället för att märkas "Internet Gateway."